Rýchle, zdravé a naše aj takéto prívlastky mávajú recepty Miroslava Lenka, ktorý sa kuchárskemu fortieľu priúčal v Taliansku i vo Veľkej Británii. Náš majster kuchár má však ako on s úsmevom hovorí aj pridanú hodnotu: varí s láskou pre svojich najbližších. Dnes mu v kuchyni asistuje Janka Bleyová.
Filet z pstruha s karotkovým pyré a blanšírovanou brokolicou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Približne za 25 minút si môžete pripraviť filet z pstruha s karotkovým pyré a blanšírovanou brokolicou a potrebujete:
- 4 filety z pstruha s kožou
- 500 gramov mrkvy
- jeden väčší zemiak
- brokolicu
- maslo
- olivový olej
- čerstvý rozmarín
- bobkový list
- klinčeky
- celá škorica
- soľ a korenie
Postup:
Mrkvu a zemiak očistíme a nakrájame na malé kocky, do menšieho hrnca pridáme maslo a keď je rozpustené pridáme mrkvu a zemiaky. Restujeme približne 3 minúty, osolíme, aby zelenina pustila vodu. Zalejeme ešte vodou, pridáme čerstvý rozmarín, bobkový list, klinčeky, škoricu a varíme až pokiaľ nebude mrkva mäkká. Medzitým vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, brokolicu rozdelíme na väčšie kúsky, ktoré umyjeme a vložíme na 4 minúty do vriacej vody. Priamo z hrnca brokolicu vkladáme do misky so studenou vodou a ľadom, aby sme okamžite zastavili proces varenia. Brokolica tak ostane krásne zelená, šťavnatá a mierne chrumkavá. Filety osolíme a okoreníme z oboch strán a na panvici rozohrejeme olivový olej. Filet vkladáme na panvicu kožou dole. Po 3 minútach filet otočíme a opekáme asi minútu, potom ho opäť otočíme kožou dole, stiahneme plameň a pridáme plátok masla. Roztopené maslo lyžicou prelievame cez rybu asi minútu, potom rybu vyberieme z panvice. Mrkvu zlejeme, vyberieme všetky koreniny, pridáme hrubší plátok masla a rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením.