Dozvuky leta – toto slovné spojenie bude počas týždňa rámcovať recepty, o ktoré sa s nami podelí Miroslav Lenko. Napriek tomu, že nie je vyučeným kuchárom „varí mu to tak,“ že každému chutí. Od mladosti ho totiž lákala gastronómia a napokon sa zaúčal aj u majstrov kuchárov v Taliansku a vo Veľkej Británii. No a dobroty z jeho priam rodinnej kuchyne s ním pripravuje Janka Bleyová.
Broskyňová galetka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu broskyňovej galetky s tymianom a limetkou na cesto potrebujete:
- 400 gramov špaldovej múky
- 110 gramov trstinového cukru
- soľ
- čerstvý tymián
- 180 gramov masla
- 45 gramov mlieka
- 2 žĺtka
Na broskyne potrebujete:
- 6 broskýň
- kôru a šťavu z limetky
- 60 gramov trstinového cukru
- 5 čajových lyžičiek kukuričného škrobu
- soľ
- žĺtko s trochou mlieka na potretie cesta
Postup:
V miske zmiešame múku s cukrom, nasekaným tymianom a soľou, pridáme na malé kúsky nakrájané studené maslo a miesime, pokiaľ zmes nemá pieskovú konzistenciu. Žĺtka zmiešame s mliekom a po častiach pridávame do cesta a vymiesime hladké cesto. Zabalíme ho do fólie, odložíme do chladničky na 30 minút. Broskyne nakrájame na mesiačiky, zmiešame cukor, soľ a škrob a premiešame s broskyňami, pridáme limetkovú kôru a šťavu. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme asi na 0,5 cm a naukladáme nakrájame broskyne potom okraje prehneme cez broskyne. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov Celzia, približne 45 minút, 10 minút pred koncom pečenia potrieme okraje žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka. Koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.