Čerešňa vtáčia či čerešňa planá vtáčia, alebo vtáčnica je strom z čeľade ružovitých, dorastajúcich asi do výšky 30 m, s pravidelne guľovitou korunou a hrubým kmeňom.
Kôstkovice sú guľaté a tmavočervené. Kvitne v apríli až v máji. Pestuje sa pre chutné plody, ale aj pre dekoratívne vlastnosti. Toľko hovorí o planej čerešni vtáčnici encyklopédia. V našom Kulináriu však vždy hľadáme recept, ako šťavnaté plody prírody využiť aj pre naše chuťové bunky. Vtáčnice sú už rozkvitnuté, tak si pripravte pero a papier, pretože vám ponúkame recept na tradičné a zabudnuté jedlo halušky s vtáčnicami. Tatiana Šušková ho spolu so starostkou obce Vaďovce Alžbetou Tukovou našla v knihe Chute nášho přátelství – v kuchárke, ktorá vznikla v rámci projektu spolupráce Združenia obcí Čachtice a Východného Slovácka z Moravy...
Halušky s vtáčnicami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na halušky s vtáčnicami potrebujeme: pol kilogramu polohrubej múky, jedno vajce, dve polievkové lyžice oleja, deciliter vody, soľ a divé čerešne.
A ako halušky pripravujeme? Múku, vajce, olej, soľ a vodu zmiesime na haluškové cesto, pridáme divé čerešne vtáčnice a do vriacej vody ručne hádžeme lyžicou malé kúsky cesta. Keď halušky vyplávajú navrch, necháme chvíľu variť, vyberieme, na tanieri posypeme tvarohom, cukrom a polejeme prepraženým maslom.