Predpokladám, že v každej domácnosti sa nájde zbierka receptov, obyčajne napísaných úhľadným perličkovým písmom po mamičke, babičke, či prababičke. V niektorých písankách nájdeme úplne základné recepty, podľa ktorých sa varilo a pieklo, iné, už s nádychom modernosti, chceli trochu podnietiť fantáziu mladých a povzbudiť ich k príprave netradičných jedál. Netradičný, aspoň pokiaľ ide o názov je aj dezert, ktorý vám chceme ponúknuť po nedeľnom obede. Názvu sa neľakajte - trochu zavádza, alebo až provokuje, je však z bežných surovín a navyše bez múky - takže prijateľný aj vo všetkých skupinách ľudí zápasiacich s intoleranciou múky. Aj dnes mala výber v rukách Elena Amptanová, ktorá k nemu prizvala Hanu Michalčíkovú.
Plesnivá mačka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 18 dg kryštálového cukru
- 6 žĺtkov
- 18 dg mletých orechov
- 6 bielkov
- trochu citrónovej kôry
- vrecúško vanilínového cukru a pol prášku do pečiva
To sú základné zložky, pri príprave postupujeme nasledovne:
Žĺtky vyšľaháme do penista, až biela, pridáme mlieko, orechy, citrónovú kôru, ochutíme vanilínovým cukrom a celkom na koniec zľahka zamiešame tuhý sneh z bielkov. Toto celé vylejeme na plech, vyložený papierom na pečenie a upečieme približne 15 - 20 minút na 170 stupňoch. Necháme vychladnúť, cesto rozrežeme na tri časti, aby sme mali tri rovnaké podlhovasté pásy. Naplníme ich plnkou, ktorá sa skladá z 500 ml šľahačky, ktorú si deň pred tým pripravíme tak, že ju nahrejeme takmer k bodu varu, dáme do nej kakao, alebo čokoládu, rozpustíme a necháme odstáť. Na druhý deň ju vyšľaháme. Rezy plníme tak, že najskôr ich pokvapkáme uvarenou kávou, do ktorej sme pridali trochu umu, na to natrieme kyselkavý džem - napr. ríbezľový, a až potom potrieme parížskou šľahačkou. Z tej si trochu odložíme bokom, aby sme mohli potrieť vrch a boky zákusku. Na záver posypeme mletými orechmi.