Tatranské pirohy

Tatranské pirohy

Múčne jedlá boli v našich končinách veľmi obľúbené. A zostali vlastne dodnes. V slanej aj sladkej podobe. Jasným víťazom sú zrejme bryndzové halušky, ale zasa napríklad v takých pirohách majú silnú konkurenciu. Samozrejme ani recepty na tieto typické slovenské jedlá nemôžu chýbať v storočnej písanke receptov, z ktorých tento týždeň vyberá Elena Amptanová. Aj dnes bola pri nej Hana Michalčíková.

Tatranské pirohy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Tatranské pirohy budeme potrebovať:

  • 35 dg polohrubej múky
  • jedno vajce
  • jednu lyžicu masti
  • soľ a asi deci a pol vody

Na plnku budeme potrebovať:

  • dva-tri väčšie uvarené zemiaky
  • 20dg bryndze
  • jednu lyžicu masla a sušený alebo čerstvý kôpor

Príprava cesta:

Múku s vajcom, masťou, soľou a vodou spracujeme tak, aby nám vzniklo dobré cesto. Na doske ho vyváľame na približne pol centimetrový hrubý plát, ktorý plníme  bryndzovo-zemiakovou plnkou. Tú pripravíme zmiešaním bryndze, postrúhaných varených zemiakov, trochou masla a kôprom.

Z cesta vykrajujeme kolieska, do prostriedku každého dáme plnku, prehneme napoly, vznikne nám polkruh, ktorý vidličkou popritláčame, aby sa spojil a varíme približne 7 minút vriacej vode.

Keď vyplávajú navrch, ešte chvíľku ich necháme odstáť a vyberieme. Hneď ich zalejeme opraženou slaninkou na troche masti a niekedy dávame aj kolieska cibule navrch.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame