Múčne jedlá boli v našich končinách veľmi obľúbené. A zostali vlastne dodnes. V slanej aj sladkej podobe. Jasným víťazom sú zrejme bryndzové halušky, ale zasa napríklad v takých pirohách majú silnú konkurenciu. Samozrejme ani recepty na tieto typické slovenské jedlá nemôžu chýbať v storočnej písanke receptov, z ktorých tento týždeň vyberá Elena Amptanová. Aj dnes bola pri nej Hana Michalčíková.
Tatranské pirohy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Tatranské pirohy budeme potrebovať:
- 35 dg polohrubej múky
- jedno vajce
- jednu lyžicu masti
- soľ a asi deci a pol vody
Na plnku budeme potrebovať:
- dva-tri väčšie uvarené zemiaky
- 20dg bryndze
- jednu lyžicu masla a sušený alebo čerstvý kôpor
Príprava cesta:
Múku s vajcom, masťou, soľou a vodou spracujeme tak, aby nám vzniklo dobré cesto. Na doske ho vyváľame na približne pol centimetrový hrubý plát, ktorý plníme bryndzovo-zemiakovou plnkou. Tú pripravíme zmiešaním bryndze, postrúhaných varených zemiakov, trochou masla a kôprom.
Z cesta vykrajujeme kolieska, do prostriedku každého dáme plnku, prehneme napoly, vznikne nám polkruh, ktorý vidličkou popritláčame, aby sa spojil a varíme približne 7 minút vriacej vode.
Keď vyplávajú navrch, ešte chvíľku ich necháme odstáť a vyberieme. Hneď ich zalejeme opraženou slaninkou na troche masti a niekedy dávame aj kolieska cibule navrch.