Rokoko, umelecký a životný štýl 18. storočia zasiahol všetky oblasti života: Módu, umenie aj gastronómiu. Najviac však rezonoval v odievaní - nosili sa široké sukne s obručami, z látok dominoval samet, brokát a hodváb, na hlavách sa nosili biele parochne a k odevom mužov patrili neodmysliteľne biele pančuchy. Jedlo sa veľa a prevažovalo mäso – zverina, jahňacina, žaby, a zo sladkého ovocné želé a čokoláda. Naším dnešným receptom zo storočnej písanky Eleny Amptanovej zamierime do tohto zaujímavého obdobia. Pokračuje Hana Michalčíková.
Rezy Rokoko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na rezy Rokoko budeme potrebovať:
- 6 bielkov
- dve polievkové lyžice kryštálového cukru
- 18 dg práškového cukru
- 10 mletých, nelúpaných mandlí
- 10 dg čokolády alebo 4 dg kakaa
- 6 dg hrubej múky
- 10 dg kandizovaného ovocia
- 6 dg hrozienok
Príprava:
Najskôr si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, primiešame doň kryštálový cukor, keď je to dobre vyšľahané, pridáme aj práškový cukor. Zatiaľ sa ten kryštálový cukor v tom rozpustí. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a upečieme cesto pri 180 stupňoch. Vychladnuté prerežeme na tri diely a plníme krémom. Krém: 10dg kryštálového cukru uvaríme spolu s 1 dcl mlieka a 1 strukom vanilky. Dáme 10 dg opražených lieskových orieškov, 2 polievkové lyžice umu, 10 dg masla a toto všetko spolu vyšľaháme na krém. Natrieme ho na povrch dielov, ozdobíme kandizovaným ovocím a šľahačkou.