Hubový závin

Hubový závin

Dialóg hubárov v týchto dňoch je veľmi jednoduchý: „Rastú? Rastú!“ No a keď  sa plnia  košíky touto tradičnou lesnou pochúťkou stúpa nielen radosť, ale aj chuť na rôzne špeciality z húb. nepochybujem, že hubári ich majú desiatky, ale zasa, čo nám bráni vyskúšať popri svojich obľúbených aj jeden ďalší. Ten, ktorí vybrala Elena Amptanová zo storočnej písanky zavoňal aj Hane Michalčíkovej a tak sa pýtala:

Hubový závin Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Hubový závin si najskôr pripravíme cesto. Budeme naň potrebovať:

  • pol litra mlieka
  • štyri vrchovaté lyžice hladkej múky
  • štyri vajcia
  • trochu soli
  • trochu tuku

Na plnku:

  • jednu veľkú cibuľu
  • 70 g masla
  • 200g čerstvých alebo 150 g sušených húb
  • 3 vajíčka
  • trochu čierneho korenia
  • 150g strúhaného syra
  • maslo na poliatie a trocha soli

Pokračujeme v príprave: studené mlieko  rozmiešame s múkou a uvaríme na kašu. Do takmer vychladnutej kaše primiešame najprv štyri žĺtky, potom tuhý sneh zo štyroch bielkov. Vylejeme to na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie  a upečieme len v mierne horúcej rúre, lebo cesto je tenké. Po upečení zvinieme aj s papierom na pečenie a zabalíme do vlhkej utierky. Tak to necháme vychladnúť. Pripravíme si  plnku: sušené huby dáme do studenej vody aspoň na hodinu, ak máme čerstvé udusíme ich na cibuli, k hubám primiešame celé vajíčka, premiešame a do rozvinutého cesta natrieme túto plnku. Polejeme roztopeným maslom a posypeme strúhaným syrom. Zvinieme, polejeme roztopeným maslom a posypeme strúhaným syrom.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame