Dialóg hubárov v týchto dňoch je veľmi jednoduchý: „Rastú? Rastú!“ No a keď sa plnia košíky touto tradičnou lesnou pochúťkou stúpa nielen radosť, ale aj chuť na rôzne špeciality z húb. nepochybujem, že hubári ich majú desiatky, ale zasa, čo nám bráni vyskúšať popri svojich obľúbených aj jeden ďalší. Ten, ktorí vybrala Elena Amptanová zo storočnej písanky zavoňal aj Hane Michalčíkovej a tak sa pýtala:
Hubový závin Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Hubový závin si najskôr pripravíme cesto. Budeme naň potrebovať:
- pol litra mlieka
- štyri vrchovaté lyžice hladkej múky
- štyri vajcia
- trochu soli
- trochu tuku
Na plnku:
- jednu veľkú cibuľu
- 70 g masla
- 200g čerstvých alebo 150 g sušených húb
- 3 vajíčka
- trochu čierneho korenia
- 150g strúhaného syra
- maslo na poliatie a trocha soli
Pokračujeme v príprave: studené mlieko rozmiešame s múkou a uvaríme na kašu. Do takmer vychladnutej kaše primiešame najprv štyri žĺtky, potom tuhý sneh zo štyroch bielkov. Vylejeme to na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a upečieme len v mierne horúcej rúre, lebo cesto je tenké. Po upečení zvinieme aj s papierom na pečenie a zabalíme do vlhkej utierky. Tak to necháme vychladnúť. Pripravíme si plnku: sušené huby dáme do studenej vody aspoň na hodinu, ak máme čerstvé udusíme ich na cibuli, k hubám primiešame celé vajíčka, premiešame a do rozvinutého cesta natrieme túto plnku. Polejeme roztopeným maslom a posypeme strúhaným syrom. Zvinieme, polejeme roztopeným maslom a posypeme strúhaným syrom.