Vďaka dostatku jedla a rozmanitej ponuke na jedálnych lístkoch a možno aj rozmaznanosti našich chuťových buniek si dnes môžeme robiť nedeľu na stole každý deň. A už sa akosi vytráca tešenie na nedeľný obed s klasickými rezňami či pečeným kurčaťom a voňavou polievkou, ktorý bol v minulosti v kuchyni sviatkom.
Tento týždeň sme v Kulináriu varili po vištucky. S Magdalénou Jurčovičovou sme listovali v publikácii Z vištuckej kuchyne, ktorú pripravili spolu s Boženou Urlandovou. Pani Magda Tatiane Šuškovej popísala rozdiel medzi jedlom pracovného a sviatočného dňa.
Nedeľná hovädzia polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na nedeľnú hovädziu polievku potrebujeme:
- ½ kilogramu hovädzieho mäsa – slabinu rebrá alebo hrudku
- Jednu špikovú kosť
- Koreňovú zeleninu
- Pór
- 1 cibuľu
- Pár zrniečok čierneho korenia
- 2 zrniečka nového korenia
- Petržlenovú vňať
Postup:
Do hrnca dáme asi 3 litre studenej vody, pridáme mäso a kosť. Necháme zovrieť a sitkom pozbierame všetky zrazeniny. Pridáme zeleninu, korenie, soľ a na miernom ohni varíme asi 2 hodiny, aby sa polievka nezakalila. Ako závarka sú vhodné slížiky, pečeňové halušky alebo mrvenička.
A budúci týždeň nás čakajú v Kulináriu opäť recepty našich starých mám – Hanka Michalčíková bude s vami variť s Elenou Amtovou z Rače podľa receptov zo storočnej písanky jej mamy.