Čaj ako nápoj patrí už neodmysliteľne do našich domácností. Začíname ním deň, popíjame ho aj v denných hodinách najmä pri stretnutiach a mnohí si ho neodpustia ani večer pred spaním. Listy čajovníka poskytujú ľuďom už po tisícročia nápoj, ktorý je obľúbený a nenahraditeľný. S čajovníkom sa však viaže aj kopa zaujímavostí - tušili ste, že napr. krásna kamélia, pestovaná ešte pred sto rokmi v panských skleníkoch je sestrou čajovníka? Radili sa do jedného spoločného rodu - Camellia. Ale sláva kamélií pominula a čajovník má stále viac a viac priaznivcov. Možno ich rady rozšírime aj po zverejnení dnešného receptu, ktorý popri desiatkach iných ukrývajú stránky storočnej písanky. S Elenou Amptanovou, dcérou majiteľky tohto ručne písaného skvostu, listovala Hana Michalčíková.
Čajový krém
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak patríte k milovníkom čaju, tak vám zrejme nemusím pripomínať, že čaj obsahuje množstvo látok, ktoré blahodarne vplývajú na organizmus. Povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Aj to sú dôvody prečo vyskúšať recept na lahodný Čajový krém zo storočnej písanky. Elena Amptanová radí nasledujúci postup:
Prichystáme si
- 8 čajových lyžičiek čajových lístkov, /myslí sa čierny čaj/
- pol litra mlieka
- 4 vajcia
- 150 g cukru
- balíček vanilínového cukru
- dve lyžice hrubej múky
- 4 lyžice umu
- dva lístky želatíny a štvrť litra šľahačky
Čaj najprv sparíme v horúcom mlieku, nie vo vode. Necháme vychladnúť. medzitým si dobre vymiešame vajíčka s cukrom, pridáme múku a scedené čajové mlieko. Varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia za stáleho miešania. Želatínu si pripravíme podľa návodu a vlažnú primiešame do vyšľahanej šľahačky. Nakoniec opatrne primiešame do vychladnutého krému. Naplníme do pohárov alebo kompótových misiek a ozdobíme ešte šľahačkou a ovocím.