Slovenské regióny sú typické svojimi osobitosťami v gastronomických špecialitách či chýrečných nápojoch. Na západnom Slovensku k nim patrili bajgle, báleše, zelé, trdelník, párance, či pečené husi. Typický recept nášho kraja našla dnes Tatiana Šušková aj vo vištuckej kuchyni kam sme sa v Kulináriu spolu s ňou vybrali:
Kapustníky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Na univerzálne kysnuté cesto:
- 1 kilogram hladkej múky špeciál
Kvások, ktorý si zarobíme z pol litra mlieka:
- 3 lyžíce kryštálového cukru a 1 kocky kvasníc
- 3 celé vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 2 decilitre oleja
- štipka soli
Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 15 minút kysnúť.
Cesto rozvaľkáme, vykrajujeme kolieska, ktoré plníme dusenou kapustou. Uzatvoríme do batôžka.
Plnka:
Jednu hlávku nadrobno postrúhanej kapusty, udusíme na oleji s pridaním a štipkou soli do mäkka, pred ukončením pridáme kryštálový cukor, ktorým nešetríme. Necháme dobre vychladnúť. Pripravené koláče dáme piecť do rúry na pomastenom plechu, pečieme až kým sú pekné červené.