Morčacie mäso s patizónom

Morčacie mäso s patizónom

Počas celého týždňa sme vám s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou, samozrejme - za výdatnej spolupráce Janky Bleyovej - ponúkali recepty na prípravu zdravých a chutných jedál. V ponuke dominovala najmä zelenina, bylinky, či orechy, ale ani raz to nebol mäsitý pokrm. Pri tomto konštatovaní sa Janka Trebulová usmiala a dodala.

Morčacie mäso s patizónom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 400 ml obyčajného, alebo kokosového mlieka
  • pol až trištvrte šálky vývaru
  • 400 gramov morčacích pŕs
  • 400 gramov žltého patizónu
  • kus najemno nakrájanej cibule
  • dve jarné cibuľky
  • jednu zelenú papriku
  • dva strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej a soľ

Postup je jednoduchý:

Morčacie prsia  nakrájame na jemné rezančeky, cibule najemno, patizón a papriku na kocky. V panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mierne opečieme. Potom pridáme morčacie rezančeky, dochutíme soľou, čiernym korením  a zľahka opečieme z každej strany. Keď sú morčacie prsia opečené z každej strany, pridáme všetku zeleninu, premiešame a zalejeme vývarom. Dusíme  pod pokrievkou domäkka asi 20 – 25 minút. Nakoniec pridáme rozpučený cesnak a kokosové mlieko. Môžete podávať s bulgurom, kus kusom, alebo cestovinami...

A ešte niekoľko informácií o výživových hodnotách morčacieho mäsa:

Medzi najlepšie zdroje bielkovín a energie patrí mäso, ktoré neobsahuje žiadne sacharidy. Hoci mäso mnohým z nás chutí, nemalo by byť úplne každodennou súčasťou jedálnička. Radí odborníčka Janka Trebulová  a dodáva - občas je vhodné si dopriať aj bezmäsitý deň. Prednosť by sme mali dávať tzv. chudému mäsu, ktoré obsahuje menej ako 10 g tukov. K takýmto patrí aj morčacie mäso, ktoré má ešte nižší podiel tuku a to pod 2%. Vďaka obsahu zinku má blahodarný vplyv na fyzický vývoj dospievajúcich. Priaznivo vplýva aj na imunitný systém, podporuje nervový systém a činnosť pečene. Zvýšeným množstvom železa podporuje krvotvorbu a fungovanie červených krviniek a to je cenné pre športovcov, ale aj ľudí s anemickými ťažkosťami.

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame