Keď sa vyberieme na návštevu do ktorejkoľvek dediny nášho kraja, okrem samotnej histórie a jej pamiatok, ale aj súčasného diania nás ako správnych hostí zaujíma aj to, čo mávajú jej obyvatelia na tanieri. Jedlá nášho regiónu sú totiž také rozmanité, že sú stálou inšpiráciou na obohatenie receptov všetkých kuchýň. Tatiana Šušková vám v Kulináriu ponúka tento týždeň recepty z malebnej malokarpatskej obce Vištuk.
Vištucké rezance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na vištucké rezance potrebujeme:
- 40 dekagramov polohrubej múky
- 1 vajce
- Soľ a vodu podľa potreby
- Do cesta pridáme aj kúsok bravčovej masti
Dôkladne zamiesime tuhé cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko a chvíľu necháme postáť. Nakrájame na široké pásy, dobre posypeme múkou a ostrým nožom nakrájame rezance, ktoré uvaríme v slanej vode. Keď sú uvarené vyplávajú na povrch, scedíme, omastíme a podávame na slano s tvarohom alebo vajíčkom alebo na sladko s makom, orechmi, tvarohom, prachandou, dusenou krupicou či kakaom.
Prachandu v minulosti pripravovali gazdiné tak, že nasušené hruškové štiepky v mažiari rozdrvili na prach a posypali s ním namiesto cukru rezance. Z toho vychádza miestny názov prachandové slíže.
A zajtra si z Receptov vištuckej kuchyne vyberieme recept na kapustníky.