Vegetariánske "mäsové" guľky

Vegetariánske "mäsové" guľky

Aj vy si občas povzdychnete, že vám to akosi nemyslí? Recept na to, ako si pomôcť, možno nájdete práve v recepte dnešného Kulinária s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou a s jej asistentkou v kuchyni - Jankou Bleyovou.

Vegetariánske mäsové guľky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu vegetariánskych "mäsových" guliek potrebujete: šálku uvarenej šošovice, šálku uvareného bulguru, alebo kuskusu, pol šálky celozrnnej strúhanky, najemno nakrájanú jarnú cibuľku, zelenú papriku nakrájanú na kocky, zo dva strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, bazalku, oregano a soľ.

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Všetky suroviny jednoducho pridáme do hlbokej misy a túto zmes je najlepšie  vypracovať rukami stláčaním (alebo popučiť vidličkou). Zo zmesi vytvarujeme 10 menších guliek a poukladáme ich na plech.  Jemne ich pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť na 20-25 minút. Kým sa guľky pečú, pripravíme si omáčku. Podávame s grilovanou alebo pečenou zeleninou, prípadne so zemiakmi.

A ako je dobrým zvykom pri receptoch z kuchyne Janky Trebulovej – ešte pridaná hodnota o výživových vlastnostiach šošovice.

Šošovica vďaka svojmu bohatému zastúpeniu vitamínov a minerálov posilňuje výkonnosť mozgu, pomáha predchádzať ateroskleróze, pomáha pri budovaní svalov, ale aj pri chudnutí, dodáva železo ale aj udržiava zdravé tehotenstvo. Na šošovici by si mali častejšie pochutnať diabetici. Šošovica totiž stabilizuje hladinu cukru v krvi a navyše znižuje riziko vzniku cievnej mozgovej príhody. Stabilizáciou hladiny cukru šošovica znižuje chuť na sladké a potláča únavu...

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame