Domáca granola

Domáca granola

Včera sme s Jankou Bleyovou a s výživovou poradkyňou Jankou Trebulovou, objavovali zaujímavé a pre mnohých neznáme výživové hodnoty obyčajného kalerábu. A čo to bude dnes?

Domáca granola Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujem, aké suroviny potrebujete na prípravu domácej granole:

  • 2 šálky vločiek
  • 1 šálku strúhaného kokosu
  • zo 2 hrste semienok napríklad slnečnicové a tekvicové
  • hrsť orieškov
  • väčší banán
  • 2 lyžičky arašidového masla, alebo 2 lyžice kokosového oleja
  • 3 lyžičky javorového sirupu alebo kvalitného medu
  • lyžička škorice
  • sušené ovocie podľa chuti - hrozienka
  • jabĺčka a hrušky, a kto chce sladšie - pár kúskov vysokopercentnej horkej čokolády


Postup:

Roztlačíme si banán, pridáme k nemu med, alebo javorový sirup a arašidové maslo. Dobre premiešame, aby sa nám všetky chute pekne spojili. Do tejto hmoty pridáme všetky sypké ingrediencie – vločky, kokos, semienka a oriešky. Dochutíme škoricou. Nachystáme si plech vystlaný papierom na pečenie. Granolu naň vysypeme. Neutláčame ju, len ju jemne poprestierame po celej ploche plechu. Pečieme pri teplote 150 stupňov asi 30 minút. Občas zmes  premiešavame, aby sme získali chrumkavosť každého kúsku. Po upečení prisypeme sušené ovocie, a prípadne aj kúsky čokoládky. Necháme vychladnúť. Vychladnutú granolu premiestnime do vzduchotesnej nádoby. Vydrží nám asi mesiac.

...a prečo má takáto granola aj výživovú hodnotu...?

Kombinácia vločiek, orechov, semiačok to je  spektrum vitamínov a minerálov  a nesmieme zabudnúť ani na vlákninu, to všetko dovedna zabezpečí organizmu zlepšenie trávenia. Ak pridáme ešte horkú čokoládu, telu ponúkneme ďalší príval rôznych minerálov. Na granole je super, že ju môžete konzumovať ak máte chuť na sladké, primiešať ju do bieleho jogurtu, tvarohu, či zaliať mliekom. A rôznymi kombináciami si viete vždy pripraviť inú – napríklad s jablkovým pyré alebo tekvicovým, s granátovým jablkom, alebo bez vločiek len mix orieškov, semiačok a kokosu. Fantázii sa medze nekladú.

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame