S nutričnou poradkyňou a spoluautorkou kuchárskych receptov pre pacientov s ochorením zažívacieho traktu a čriev - s Jankou Trebulovou - vám tento týždeň ponúkame recepty „s chuťou leta“. Pri varení zdravých pokrmov v pomyselnej kuchyni Rádia Regina, aj dnes asistuje moja kolegyňa Janka Bleyová.
Cukinovo – tekvicová polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Väčšiu cukinu nakrájanú na kocky, stredne veľký zemiak nakrájaný na kocky, najemno nakrájanú červenú cibuľu, dva strúčiky cesnaku, dve šálky zeleninového vývaru, jednu šálku bielej tekvice, polievkovú lyžicu olivového oleja, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti a soľ.
Postup:
V hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme najemno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom (cesnak pridajte rozpučený jemne nožíkom) a chvíľku opečte. Potom pridáte zemiak, cukinu, bielu tekvicu, dochutíte čiernym korením, soľou, bylinkami a taktiež chvíľku opekajte. Následne všetko zalejte zeleninovým vývarom a varíte približne 15-20 minút, pokiaľ zemiaky nie sú mäkké. Polievku vymixujete dohladka ponorným mixérom. Servírovať môžete s opečenými krutónmi, alebo olivovým olejom.
A na čo všetko je zdraviu prospešná zelená tekvica?
Zelená tekvica svojím zložením zmierňuje opuchy, zlepšuje činnosť žalúdka a zlepšuje náladu. Pokiaľ ide o obsah železa, tak „predčí“ dokonca aj jablká a pozitívne vplýva aj na fungovanie mozgu. Okrem toho tekvica sa používa ako diuretikum, pretože obsahuje látky, ktoré stimulujú funkciu obličiek. U mužov tekvica ovplyvňuje reprodukčný systém, zvyšuje výdrž a zlepšuje vstrebávanie mastných kyselín a to všetko vďaka „mužským minerálom a vitamínom“ ako sú vitamíny C, B1, B3, B6 L-karnitín, zinok a iné. Pre nežnejšiu časť populácie má tekvica k dispozícii vitamíny A a E. Tie zabraňujú starnutiu, hydratujú pokožku, posilňujú vlasy a nechty. Výťažky z tekvice sa používajú aj do kozmetických prípravkov.