Niekto múdry povedal, že sme to, čo jeme. No a výhodou receptov z dielne nutričnej poradkyne Janky Trebulovej je, že k receptu pridáva aj dôležité informácie o výživových hodnotách jedla, ktoré pripravuje spolu s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou.
Brokolicovo - syrové nugetky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
brokolicu, dve tretiny šálky špaldovej celozrnnej múky, tretinu šálky strúhaného syra, 125 gramov riccoty, alebo tvarohu, dve vajíčka, jednu červenú cibuľu, strúčik cesnaku, mleté čierne korenie a soľ.
Postup pri príprave:
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov, na plech dáme papier na pečenie, ktorý jemne potrime olivovým olejom. Brokolicu nakrájame na menšie kúsky. Blanšírujeme vo vriacej vode približne 2-3 minúty. Potom brokolicu necháme vychladnúť. Najemno nakrájanú cibuľu a cesnak mierne opečieme na panvici s olivovým olejom. Následne všetky suroviny zmiešame rukou v miske a tvarujeme menšie nugetky (alebo mini placky). Nugetky pečieme 15 minút z jednej strany, a potom 15 minút z druhej strany, dokiaľ krásne nezhnednú. Podávame s omáčkou podľa vlastnej chuti, alebo so zeleninou, či zemiakmi.
...a ešte zopár užitočných informácií o výživových hodnotách brokolice...
Brokolica obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov – vitamíny A, C, K, B, z minerálov napríklad draslík, vápnik. Má protizápalový účinok, zvyšuje imunitu, zlepšuje krvný obeh a posilňuje srdce, stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín a vďaka dostatku vlákniny pozitívne vplýva na trávenie a odstraňuje zápchu. V súčasnosti sa brokolica často skloňuje aj vďaka vysokému obsahu sulforafánu, ktorý pozitívne pôsobí na prevenciu rakoviny.