Recept pána Jozefa Lenharta z Gurmanfestu. Môžete ho podávať teplý i studený. Koláč sa pôvodne podával ku kyslým strukovinovým polievkam, jedol sa s kyslým mliekom... Ale výborne chutí aj ako záhryzok k bielemu i červenému vínu.
Potrebujeme:
Cesto – 50 dkg polohrubej múky, 5 vaječných žĺtkov, 20 dkg masla (tekutého), 3 ½ dcl mlieka, 2 dkg cukru, 3 dkg kvasníc, mleté korenie, štipka soli.
Plnka – 50 dkg tvarohu alebo kozí syr, veľký pór, 2 lyžice kyslej smotany, 3 vajcia, 5 dkg prerastenej slaninky, soľ, posekaný kôpor, drvená rasca.
Postup:
Do 3 a 1/2 dcl vlažného mlieka rozdrobíme 3 dkg droždia a dáme trošku cukru. Vykysnuté droždie vylejeme do misy, pridáme 25 dkg polohrubej múky a vytrepeme kvások, ktorý položíme na teplé miesto. Keď podkysne, pridáme k nemu zvyšných 25 dkg múky, soľ, 2 dkg cukru, 5 žĺtkov a nakoniec, keď je už cesto vypracované, pridáme 20 dkg roztopeného masla. Nanovo ho premiesime a kým pripravíme plnku, necháme cesto odpočívať.
V rajnici vyškvaríme na drobné kocky pokrájanú slaninku. Škvarky vyberieme z masti a pridáme do nej na rezančeky pokrájaný pór. Do polomäkka ho podusíme. Do misy dáme rozdrvený tvaroh (kozí syr), pridáme dve rozšľahané vajcia, smotanu, škvarky, všetko dobre premiešame a plnku dochutíme soľou, korením, kôprom a troškou rasce.
Na doske vyvaľkáme pripravené cesto, vložíme ho do kruhovej formy na pečenie tak, aby prevísalo cez jej okraje. Na cesto rozotrieme scedený podusený pór a naň navrstvíme syrovú plnku. Koláč prekryjeme zvyšným cestom tak, aby nám vznikol bochník, potrieme ho rozšľahaným vajcom a obložíme tenkými, na hrebeň narezanými plátkami prerastenej slaninky. Pred pečením cesto popicháme vidličkou. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 10 min na spodnom rošte. Potom teplotu znížime na 150 stupňov a dopečieme ho.
Kysnuté cesto môžeme nahradiť lístkovým cestom – polotovarom.
Gajdeľský syrový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.