Bezlepkové linecké pečivo

Bezlepkové linecké pečivo

Každý, kto aspoň raz skúsil piecť zákusky z bezlepkovej múky a bezlaktózových výrobkov potvrdí, že je celkom reálne, že sa na prvý raz nevydaria. Lepok má pri pečení svoju funkciu a vďaka nemu je cesto pružné a elastické. Pečenie z bezlepkových múk má svoje pravidlá. Napríklad sa do zmesi pridáva škrobová múčka, aby cesto bolo pevnejšie, neotvárame  rúru počas prvých 20 minút pečenia, bezlepkové cesto má tendenciu „sadnúť“ oveľa viac ako to s lepkom. A treba sa pripraviť aj  na to, že bezlepkové cesto môže byť veľmi priľnavé – lepiť sa na misu, v ktorej ho spracovávate. Nie je to žiadna chyba a myslieť treba rovnako na rozdiely v teplote. Inak sa bude cesto správať v teplovzdušnej elektrickej rúre a inak v plynovej, kde môže byť teplota nižšia aj o 20 °C. Tak to bolo len niekoľko dobrých rád, ktoré možno oceníte  aj pri príprave dnešného bezlepkového sladkého receptu z kuchárskej dielne Anny Danielovej z Dunajskej Stredy, s ktorou sa stretla Hana Michalčíková.

Bezlepkové linecké pečivo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak patríte k tým, ktorí z rôznych dôvodov musia siahnuť po bezlepkových koláčoch a dezertoch, možno vám padne vhod jeden jednoduchý recept z kuchárskej knihy Anny Danielovej z Dubajskej Stredy. Je to recept na Bezlepkové linecké pečivo. Pri jeho príprave budete potrebovať: 230 g hladkej múky - špeciálnej bezlepkovej, dve celé vajcia, vrecko vanilínového cukru, 125 g bez laktózového masla. Z ingrediencií spracujeme cesto, necháme trochu odstáť- pol hodinu až hodinu, vyvaľkáme na múkou vysypanej doske na pol centimetrovú hrúbku a vykrajujeme rôzne tvary - srdiečka, rožky, kolieska a pod. Ak sú väčšie, môžeme ich zlepiť džemom alebo marmeládou.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame