Dnes , keď si pripomíname Sviatok sv. Cyrila a Metoda, by bolo možno zaujímavé vedieť ,ako sa v čase Veľkomoravskej ríše naši predkovia stravovali? Na stoloch prevládali rôzne obilninové kaše, divina na všetky spôsoby a ryby. Kaše bývali s ovocím, ale aj na slano so zeleninou. Z mäsa sa jedli najmä divé svine, srnčia zver a lesné vtáctvo. Obed nepoznali, jedlo sa skoro ráno a večer. A čo je tiež zaujímavé, hoci chlieb mával menšiu veľkosť ako dnes, rozvoniaval už aj na veľkej Morave. Tak toľko pohľad do čias Veľkomoravskej ríše a teraz už sa ideme nechať lákať vôňami súčasnej kuchyne.
Ak žena stojí denne za sporákom doma aj v práci, je ťažké si predstaviť, že ju to stále baví a varí s chuťou. Ale na Slovensku je ešte stále takých žien dosť. Recepty obyčajne po ruke nemajú, varia z pamäti a varia to, čo je v rodine roky odskúšané a po čom sa len zapráši. Tak je to aj v rodine Anny Danielovej z Dunajskej Stredy, ktorá dnes stavila na kombináciu kuracích stehienok a kyslej kapusty. Navštívila ju Hana Michalčíková.
Kuracie stupavské stehienka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na dnešný recept - Kuracie stupavské stehienka - budeme potrebovať: štyri kuracie stehná, kyslú kapustu, približne pol kilogramu, plátky údenej prerastenej slaninky, kurací vývar , smotanu, soľ a korenie na dochutenie: Postupujeme tak, že kuracie stehná ochutíme soľou a korením a chvíľu počkáme, aby nimi mäso nasiaklo, namarinovalo sa. Na spodok pekáča položíme plátky slaninky, prekryjeme vrstvou kyslej kapusty a navrch dáme kuracie stehná. Opäť dáme plátky slaninky a zakryjeme kyslou kapustou. Zalejeme vriacim kuracím vývarom a dáme piecť približne tri štvrte hodiny. Potom smotanu rozmiešame s trochou vývaru a celé jedlo v pekáči zalejeme. Necháme ešte štvrť hodinu piecť. Podávame s varenými zemiakmi. Zajtra si pripravíme Svadobnú žebrácku omáčku.