ME vo futbale 21 ročných

Sake teriyaki

Sake teriyaki

V tohto týždňovom Kulináriu vás pozývame do reštaurácií, aby ste sa od skúsených kuchárov naučili pripravovať možno aj trochu netypické jedlá.

Až do 18. júla prebieha na Slovensku v niektorých reštauráciách Letná edícia Zimného festivalu jedla, ktorá chce opäť návštevníkov prilákať do reštaurácií a vyzýva ich ochutnať nielen regionálne ale aj medzinárodné chute.

V Podunajských Biskupiciach nájdete vďaka šéfkuchárovi Alexandrovi Illešovi originálne japonské chute. O svojej ceste k japonskej kuchyni Tatiane Šuškovej povedal:

Sake teriyaki Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Sake teriyaki potrebujeme:

  • Losos steak 200 g

Na Teriyaki omáčku potrebujeme:

  • 0,5 l sójovej omáčky
  • 0,5 l vyvar hovädzí alebo kurací
  • Med 40 g
  • Mirin 2dcl – teda víno na varenie
  • Sake 2dcl – klasické ryžové víno

Teriyaki omáčku si pripravíme tak, že v hrnci zmiešame 2 decilitre mirinu, 2 decilitre saké, zohrejeme a zapálime. Počkáme kým sa vyparí alkohol,  pridáme sójovú omáčku, vývar a med. Povaríme 5 minút a Teriyaki omáčka je hotová.

Steak z lososa osušíme utierkou, naložíme ho do vychladnutej omáčky na 30 minút, potom ho opekáme z každej strany  3 minúty, alebo v rúre pri 180 stupňoch Celzia sedem minút.  Ostatnú Teriyaki omáčku zredukujeme na hustotu medu, potrieme steak a podávame s ryžou a zeleninou.

Zajtra vystriedame japonské chute za vôňu grilovaného mäsa a navštívime ďalšiu reštauráciu, ktorá sa zapojila do Letnej edície Zimného festivalu. A zapojiť do súťaže o tri festivalové balíčky sa môžete aj vy, ak nám napíšete na facebook Rádia Regina Západ pod recept Kulinária Vaše názory na tému podľa akých kritérií posudzujete kvalitu reštaurácií. 

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie 10:38

Práve vysielame