V tohto týždňovom Kulináriu vás pozývame do reštaurácií, aby ste sa od skúsených kuchárov naučili pripravovať možno aj trochu netypické jedlá.
Až do 18. júla prebieha na Slovensku v niektorých reštauráciách Letná edícia Zimného festivalu jedla, ktorá chce opäť návštevníkov prilákať do reštaurácií a vyzýva ich ochutnať nielen regionálne ale aj medzinárodné chute.
V Podunajských Biskupiciach nájdete vďaka šéfkuchárovi Alexandrovi Illešovi originálne japonské chute. O svojej ceste k japonskej kuchyni Tatiane Šuškovej povedal:
Sake teriyaki Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Sake teriyaki potrebujeme:
- Losos steak 200 g
Na Teriyaki omáčku potrebujeme:
- 0,5 l sójovej omáčky
- 0,5 l vyvar hovädzí alebo kurací
- Med 40 g
- Mirin 2dcl – teda víno na varenie
- Sake 2dcl – klasické ryžové víno
Teriyaki omáčku si pripravíme tak, že v hrnci zmiešame 2 decilitre mirinu, 2 decilitre saké, zohrejeme a zapálime. Počkáme kým sa vyparí alkohol, pridáme sójovú omáčku, vývar a med. Povaríme 5 minút a Teriyaki omáčka je hotová.
Steak z lososa osušíme utierkou, naložíme ho do vychladnutej omáčky na 30 minút, potom ho opekáme z každej strany 3 minúty, alebo v rúre pri 180 stupňoch Celzia sedem minút. Ostatnú Teriyaki omáčku zredukujeme na hustotu medu, potrieme steak a podávame s ryžou a zeleninou.
Zajtra vystriedame japonské chute za vôňu grilovaného mäsa a navštívime ďalšiu reštauráciu, ktorá sa zapojila do Letnej edície Zimného festivalu. A zapojiť do súťaže o tri festivalové balíčky sa môžete aj vy, ak nám napíšete na facebook Rádia Regina Západ pod recept Kulinária Vaše názory na tému podľa akých kritérií posudzujete kvalitu reštaurácií.