Chodíte radi do reštaurácií alebo si radšej pripravíte jedlo doma?
Najosvedčenejšou kombináciou je skĺbenie týchto dvoch možností. V reštauráciách totiž môžeme ochutnať jedlá, ktoré doma bežne nevaríme.
A tie môžeme ochutnať aj na Letnej edícii Zimného festivalu jedla, počas ktorého ponúkajú reštaurácie, ktoré sa doňho zapojili, svojim návštevníkom špeciálne menu.
Patrí k nim aj reštaurácia Kazumi na brehu Malého Dunaja, kde je šéfkuchárom jeden z najväčších odborníkov na japonskú kuchyňu - Alexander Illeš. A pretože sa Vás v našej tohto týždňovej súťaži pýtame, čo oceňujete na návšteve reštaurácií najviac, spýtala sa ho to aj Tatiana Šušková.
Jednoduchá japonská polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak chcete teda v kuchyni trochu experimentovať môžete si vyskúšať pripraviť jednoduchú japonskú polievku – najťažšie je asi kúpiť suroviny. Tak tu je zoznam surovín, ktoré potrebujete a nakúpite v špecializovanom obchode na ázijské potraviny:
Na Miso shiru (miso širu) potrebujeme:
- 30g hondashi alebo katsuobushi (hondaši - kaciobuši)
- 1l voda
- Konbu riasa 20g
- Miso pasta 60 g
- Tofu jemne
- Wakame riasy susene
- Jarna cibulka
Postup:
Do vody dáme variť konbu riasu, ak začne vrieť voda pridáme bonito katsoubushi (kacobuši) teda vločky z tuniaka bonito, pridáme miso pastu, už nevaríme, zamiešame, nalejeme do misky, pridáme jarnú cibuľku, wakame riasy, ktoré sme si predtým namočili a na kocky pokrájaný tofu syr.
Miso šhiru polievka je zdravé bezlepkové jedlo s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom kalórií a v Japonsku ho konzumujú niekoľko krát denne.
Recept nájdete na webe Rádia Regina a na facebooku zasa môžete súťažiť o festivalový balíček Letnej edície Zimného festivalu odpoveďou na jednoduchú otázku – čo najviac na návšteve reštaurácií oceňujete. A zajtra sa v Kulináriu ešte raz vrátime do japonskej kuchyne.