Máte chuť na niečo sladké? Ak áno - vypočujte si recept, ktorý Miroslav Würfl nahral s kuchárom Romanom Petríkom z bratislavskej kaviarne Dulák...
Žemľovka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak si chcete zapísať tento recept, tak vám ho zopakujem:
POTREBUJEME:
- pečivo dvadsať kusov
- pol kila jabĺčok
- pol kila hrušiek
- pol kila mascarpone
- vanilkový cukor
- hnedý alebo biely cukor
- desať vajec
- maslo asi 250 gramov
- mlieko
- a trocha koňaku
POSTUP:
Najprv si pozdĺžne nakrájame pečivo, namáčame ho do mlieka, v ktorom máte rozpustený vanilkový cukor. Plech si vytrieme maslom a naukladáme sem namočené pečivo. Medzitým si očistíme jablká a nakrájame ich na tenké plátky. Na masle ich trocha orestujeme s hnedým cukrom. Tieto skaramelizované jabĺčka položíme na prvú vrstvu pečiva. Tak isto pokračujeme aj hruškami. Pridáme mascarpone a vanilkový cukor a polejeme tým druhú vrstvu pečiva. Žemľovku pokvapkáme koňakom a v rúre ju pri 200°Celzia pečieme asi 40 minút. Nakoniec si z bielkov vyšľaháme sneh, potrieme ním žemľovku a dáme zapiecť ešte na 15 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť !