Nutričná poradkyňa Janka Trebulová nám včera poodhalila zdraviu prospešné tajomstvá špargle. Pokračuje Janka Bleyová.
Nátierka zo zeleného hrášku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na nátierku zo zeleného hrášku potrebujete tieto ingrediencie:
- 150 g zeleného hrášku
- jednu malú, alebo jarnú cibuľku
- strúčik cesnaku
- 30 ml bieleho vína
- polievkovú lyžicu nastrúhaného tvrdého syra
- 4 ks čerstvých mätových lístkov
- extra panenský olivový olej a morskú soľ
POSTUP:
Cibuľu očistíme, narežeme a osmažíme na olivovom oleji do zlatista. Pridáme pretlačený cesnak a čerstvý alebo mrazený hrášok, posolíme, podlejeme vínom a dusíme 2-3 minúty. Odstavíme, do zmesi prihodíme lístky mäty a rozmixujeme, vmiešame nastrúhaný syr, olivový olej a podľa chuti pridáme soľ.
Hráškovo-avokádová nátierka –potrebujete:
- jedno avokádo
- dve polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
200 g zeleného uvareného hrášku - soľ a mleté čierne korenie
POSTUP:
Avokádo rozrežeme, zbavíme kôstky, dužinu vydlabeme a vložíme do mixéra. Pridáme k nej čerstvú citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, hrášok a všetko rozmixujeme na hladkú pastu.
...a ešte niekoľko informácií pre tých, ktorých zaujíma nielen chuť jedla, ale aj jeho účinky na zdravie človeka...
Hrach patrí k najrozšírenejšiemu druhu strukovín. Hrášok je skvelý doplnok stravy, pretože okrem koncentrácie vitamínov a minerálov obsahuje tiež fytoživiny, luteín a zeaxantín, ktoré sú známe tým, že podporujú videnie a zdravie očí. Vzhľadom na ich sladkú chuť a škrobnatú textúru vieme, že zelený hrášok musí obsahovať nejaký cukor a škrob. Ale tiež obsahuje jedinečný sortiment fytonutrientov, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Jedna z týchto fytoživin s názvom kumestrol sa nedávno dostala do popredia výskumu s ohľadom na ochranu rakoviny žalúdka. Štúdia ukázala, že denná konzumácia zeleného hrášku spolu s ďalšími strukovinami znižuje riziko vzniku rakoviny žalúdka. Jedna šálka hrášku obsahuje asi 10 miligramov kumestrolu. Živiny nachádzajúce sa v hrášku nám tiež poskytujú kľúčové antioxidačné a protizápalové výhody. Súčasťou týchto fytonutrientov sú niektoré nedávno objavené fytonutrienty s názvom spanoníny.