Recepty do Kulinária nám bude počas týždňa ponúkať výživová poradkyňa Janka Trebulová. Vraj, ich jednotiacim prvkom sú bomby, ale to už do prípravy dnešných dobrôt vstupuje Janka Bleyová.
Špenátovo – bryndzová nátierka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Špenátovo – bryndzovej nátierky potrebujeme:
- 500g bryndze
- 250g baby špenátu
- 100ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
Všetko stačí rozmixovať a dochutiť podľa vlastných chúťok.
Bryndzová nátierka s vlašskými orechmi a hruškou – potrebujete:
- 125 g ovčej bryndze
- 2 lyžice zmäknutého masla
- 3 hrste vlašských orechov
- mleté čierne korenie a jednu väčšiu hrušku
Na ozdobu môžeme dať aj zopár bobuliek hrozna, prípadne sušené brusnice a hrozienka.
A postup je tiež veľmi jednoduchý:
Orechy si nasekáme buď nahrubo, alebo jemnejšie, ako nám to viac vyhovuje. Bryndzu premiešame s maslom a nasekanými orechmi. Natierame na pečivo a ozdobíme kúskami hrušky (tie pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli), ozdobíme kúskom orecha a hrozienkami, prípadne bobuľkami hrozna.
Ešte niekoľko informácií o bryndzi...nemusia sa spomenúť...
Pravá (májová) bryndza obsahuje len nepasterizované ovčie mlieko (od ovečiek, ktoré už prestali kŕmiť svoje mláďatká, väčšinou je to okolo Veľkej noci) a vyrába sa tradičným spôsobom, ako ju pripravovali ešte naši predkovia, fermentáciou, kde jediná konzervačná látka je soľ.
Nepravá bryndza by mala mať minimálny podiel ovčieho mlieka 50 %, ktoré je už však pasterizované, druhú polovicu tvorí kravské mlieko. Ak sa do bryndze pridá kravské mlieko, neznamená to, že bude bryndza zdraviu škodlivá. Iba nebude mať také množstvo priaznivých vlastností pre náš organizmus. Kravské mlieko sa pasterizuje, a z toho dôvodu sa do neho musí dodatočne pridávať zákvas, v ktorom je len niekoľko druhov baktérií. Kravičky, ktoré sú chované v maštaliach, sú kŕmené silážou a jadrovým krmivom. To je väčšinou ešte aj chemicky ošetrované. Ovečky sú na paši a vyberajú si tie najlepšie rastliny. Lúky, horské a podhorské pasienky nikto chemicky neošetruje a nehnojí. Žiadna taká chémia sa nám teda s bryndzou nedostane do tela. Preto je 100 %-tná ovčia bryndza tá najlepšia.