Pečené zemiaky s bryndzou a bylinkami

Pečené zemiaky s bryndzou a bylinkami

Nutričná poradkyňa Janka Trebulová nám nielenže ponúka jedlá s prívlastkom vitamínové bomby, ale ona vie aj vysvetliť, v čom je vlastne ich sila. Včera bola reč o pravej a nepravej bryndzi. Bude aj dnes tou najdôležitejšou surovinou obedňajšieho menu bryndza? – pýta sa Janka Bleyová.

Pečené zemiaky s bryndzou a bylinkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na pečené zemiaky s bryndzou a bylinkami potrebujeme:

  • 3 veľké zemiaky
  • soľ
  • olivový olej
  • tri polievkové lyžice masla
  • 200 g bryndze
    dve polievkové lyžice kyslej smotany
  • kávovú lyžičku mletej papriky
  • pol lyžičky čierneho korenia
  • za hrsť čerstvých cíbikov
  • pol hrste čerstvej majoránky


Postup:

Zemiaky aj so šupkou položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vidličkou ich poprepichujeme. Zemiaky posolíme, pokvapkáme trochou oleja, vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 40-60 minút podľa veľkosti zemiakov. Upečené zemiaky necháme vychladnúť. Prepolíme ich, vnútro vydlabeme do misky. Pracujeme opatrne, aby sme nepoškodili celistvosť šupiek. Do misky potom pridáme maslo, bryndzu, smotanu, papriku, čierne korenie a najemno nasekané bylinky. Suroviny spolu dobre vymiešame vidličkou do tuhej plnky. Plnkou naplníme zemiakové lodičky zo šupiek a dáme zapiecť pri rovnakej teplote približne na 20 minút. Na obmenu môžeme miesto zemiakov, použiť batáty alebo cuketu.

A ešte niekoľko dôvodov prečo je bryndza prospešná nášmu zdraviu.

V mlieku zvierat chovaných na zelenej paši je množstvo prírodných látok rastlinného pôvodu nazývaných fytochemikálie – fenoly, flavonoidy, terpenoidy, steroly, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky, dôležité z hľadiska zdravia. Je medzi nimi aj stigmasterol, ktorý sa cez pašu dostáva do mlieka. Práve táto látka pomáha pri ochrane a rekonštrukcii chrupavky a bráni vývinu osteoartritídy. Bryndza pomáha aj pri vstrebávaní vápnika do organizmu. pH bryndze je totiž nižšie, ako v pôvodnom mlieku a vápnik sa v nej nachádza v ionizovanom stave, čo zvyšuje jeho využitie. Výskumy tiež potvrdili, že konzumácia fermentovaných produktov, má význam nielen v prísune vápnika, ale aj pri vstrebávaní  ostatných minerálov i vitamínov. Napokon, viaceré štúdie už dokázali, že zvýšený prísun vápnika a vitamínu D - ochraňuje pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame