Profesorka Katarína Horáková sa venuje zdraviu aktuálne aj na Univerzite tretieho veku. Jej recepty vyhľadávajú aj študenti vo vyššom veku. Zeleninový boršč, ktorý nám dnes uvarí s Beátou Repíkovou je nielen sýty a chutný, ale aj zdravý. Poďte teda s nami do našej rozhlasovej kuchyni.
Zeleninový boršč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 2 cibule, 750 gramov červenej repy, 750 gramov zemiakov, 3 listové zelery, 500 gramov bielej kapusty, 1 polievková lyžica repkového oleja, jeden a pol litra vody, morská soľ, korenie, hnedý nerafinovaný cukor, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, petržlenová vňať, trocha kôpru , 150 gramov jogurtu .
Postup:
Očistíme cibuľu, nakrájame, ošúpeme červenú repu, zemiaky a rovnako nakrájame, potom očistíme zeler a kapustu a nakrájame na tenké plátky,
Vo veľkom hrnci rozpálime olej, podusíme na ňom cibuľu, pridáme zeleniny, a dusíme 15 minút. Podlejeme vodou, ochutíme soľou korením, cukrom a citrónovou šťavou, 10 minút ešte povaríme.
Nasekáme na drobno petržlen, kôpor a polovicu z toho zamiešame do polievky, Boršč servírujeme do hlbokého taniera tak že na záver pridáme do neho jogurt. A zvyšok petržlenu a kôpru.
Čas prípravy je asi 60 minút. Na výdatnom boršči si výnimočne pochutíme keď si nestíhame v týždni pochutiť aj na teplej polievke. Recept nám ponúkla profesorka Katarína Horáková a dobrú chuť Vám s ňou želá aj Beáta Repíková.