Keď sa povie kel, tak mnohým možno príde na um kelový prívarok. Varili ho naše staré mamy a mnohé generácie pred nami vyrastali na prívarkoch. My si dnes pripravíme kel s tofu haluškami. Vyskúšame recept profesorky Kataríny Horákovej, s ktorou je aj dnes v našej rozhlasovej kuchyni Beáta Repíková.
212106011134;REPIK KEL s hubami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- kravské alebo sójové mlieko trištvrte litra
- soľ
- biele korenie
- muškátový oriešok
- hubové korenie
- 150 gramov krupice
- 50 gramov tofu
- 2 žĺtka
- 1 hlávka kelu
- cibuľa väčšia
- 500 gramov hríbov
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 150 ml vody
- 1 kávová lyžica horčice
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Mlieko soľ a korenie dáme zovrieť a primiešame do toho krupicu. 1é minút na miernom ohni povaríme a necháme vychladnúť. Do krupicovej masy primiešame vaječné žĺtky, a nastrúhané tofu. Dáme na 15 minút odležať na plech potretý olejom, potom vykrajujeme halušky, ktoré ukladáme do ohňovzdornej misy a pečieme do zlatista 15 minút. Potom si pripravíme kel, ktorý nakrájame a pridáme k opraženej cibuli s hríbmi aby sme zmes dusili ešte 10 minút. Pridáme do nej napokon horčicu soľ korenie a petržlenovú vňať. Pripravený kel potom podávame s krupicovými haluškami.