Prekladateľka z čínskeho jazyka Elena Hidvéghyová – Yung priznáva, že jej čínsky manžel obdivuje na slovenskej kuchyni jej pestrosť- najmä pri polievkach a zákuskoch. A hoci aj ona nedá dopustiť na tradičné jedlá, predsa len, sem-tam aj niečo nové vyskúša. V poslednom čase jej učarovali obrátené koláče a recept na jeden z nich prezradila aj Hane Michalčíkovej.
Pomarančový koláčik Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 250 g polohrubej múky
- dve vajcia
- 150 g cukru
- 60 ml oleja
- 16 g prášku do pečiva
- dva celé pomaranče s hrubšou kôrou
Koláč pripravujeme do okrúhlej formy s priemerom asi 25 cm. Spodok vyložíme papierom na pečenie, ktorý vymastíme maslom a aj steny formy. Poprášime trochu kryštálovým cukrom . Z jedného pomaranča budeme potrebovať šťavu a nastrúhanú kôru. Druhý pomaranč rozkrájame aj s kôrou na kolieska, asi 3 mm hrubé. Vyložíme nimi spodok formy. Cesto si spravíme tak, že celé vajcia s cukrom vymiešame, pridáme olej, zvlášť do múky dáme prášok do pečiva, zmiešame a vznikne nám riedke cestíčko. Nakoniec tam pridáme kôru z pomaranča a šťavu. Cestíčko vylejeme na kolieska pomaranča a dáme piecť. Pečieme pri 180 stupňoch asi 40 minút. Upečené preklopíme, podávame so šľahačkou a horkou čokoládou.