Po celý tento týždeň varíme v Kulináriu s Elenou Hidvégyovou-Yung, súdnou prekladateľkou z čínskeho jazyka, poetkou aj prozaičkou, ktorá rada varí rovnako slovenské, čínske jedlá ale aj pochúťky z medzinárodnej kuchyne. A jedno z jedál, ktoré chutí jej trom dcéram aj čínskemu manželovi, predstavila Hane Michalčíkovej.
Francúzsky jablkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- dve pekné väčšie jablká
- jedno vajíčko
- 150 ml mlieka
- 60 g cukru
- 60 ml oleja
- trošku soli
- 7 g vanilkového cukru
- 8 g prášku do pečiva
- 150 g hladkej múky
- jedna polievková lyžica octu
Postup:
Do múky pridáme vajcia, cukor a postupne všetky ingrediencie, okrem jabĺk. Na úplnom konci ocot. Všetko to rozmiešame varechou a vznikne nám riedke cesto ako na palacinky. Jabĺčka nakrájame asi na trojmilimetrové kolieska, jedno ide do stredu a tie ostatné po obvode ako taký kvet. Prostriedok jablka, kde sú kôstky, vyrežeme vrchnáčikom z minerálky a vznikne nám v prostriedku jedno malé koliesko. Panvicu vymažeme trochou masla, poprášime kryštálovým cukrom a dáme na stredný oheň. Po chvíľke dáme jabĺčka a zalejeme ich cestíčkom. Panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme piecť asi 20 minút. Cesto narastie, lebo je tam aj prášok do pečiva. Po 20-tich minútach odokryjeme, vezmeme si väčší tanier, koláč obrátime a vložíme späť do panvice na posledných 5 minút, ale už odokryté. Jablká na vrchu chytia krásnu farbu a karamelovú chuť.