Francúzsky jablkový koláč

Francúzsky jablkový koláč

Po celý tento týždeň varíme v Kulináriu s Elenou Hidvégyovou-Yung, súdnou prekladateľkou z čínskeho jazyka, poetkou aj prozaičkou, ktorá rada varí rovnako slovenské, čínske jedlá ale aj pochúťky z medzinárodnej kuchyne. A jedno z jedál, ktoré chutí jej trom dcéram aj čínskemu manželovi, predstavila Hane Michalčíkovej.

Francúzsky jablkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • dve pekné väčšie jablká
  • jedno vajíčko
  • 150 ml mlieka
  • 60 g cukru
  • 60 ml oleja
  • trošku soli
  • 7 g vanilkového cukru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 150 g hladkej múky
  • jedna polievková lyžica octu

Postup:

Do múky pridáme vajcia, cukor a postupne všetky ingrediencie, okrem jabĺk. Na úplnom konci ocot. Všetko to rozmiešame varechou a vznikne nám riedke cesto ako na palacinky. Jabĺčka nakrájame asi na trojmilimetrové kolieska, jedno ide do stredu a tie ostatné po obvode ako taký kvet. Prostriedok jablka, kde sú kôstky, vyrežeme vrchnáčikom z minerálky a vznikne nám v prostriedku jedno malé koliesko. Panvicu vymažeme trochou masla, poprášime kryštálovým cukrom a dáme na stredný oheň. Po chvíľke dáme jabĺčka a zalejeme ich cestíčkom. Panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme piecť asi 20 minút. Cesto narastie, lebo je tam aj prášok do pečiva. Po 20-tich minútach odokryjeme, vezmeme si väčší tanier, koláč obrátime a vložíme späť do panvice na posledných 5 minút, ale už odokryté. Jablká na vrchu chytia krásnu farbu a karamelovú chuť.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame