Ak do manželstva vstupuje muž a žena z rôznych častí sveta, prinesú si svoj rodný jazyk, kultúru, zvyky, ale aj chute. Tak to bolo aj v prípade Eleny Hidvéghyovej-Yung, ktorá sa na študijnom pobyte v Číne zoznámila so svojím budúcim manželom. Dnes pracuje ako súdna prekladateľka z čínskeho jazyka , píše básne aj beletriu. A v jej dome zaznieva slovenčina aj čínština, keďže vychovávajú spolu tri dcéry. A z kuchyne rozvoniavajú jedlá čínske aj slovenské. Stretla sa s ňou Hana Michalčíková.
Čínska polievka s Judášovými ušami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1 liter vody
- 3 menšie rajčiny
- 2 vajíčka
- za hrsť sušených hríbov, ktoré poznáme ako Judášové uši
- olivový alebo slnečnicový olej
- čerstvý koriander alebo medvedí cesnak, prípadne zelenú vňať petržlenu
- sézamový olej
Postup:
Hríby Judášové uši dáme napučať do studenej vody /vydržia takto aj pár dní/. Dáme si zovrieť liter vody, lebo tú budeme pridávať do polievky horúcu. Na olivovom alebo slnečnicovom oleji si opečieme rajčiny pokrájané na tenké plátky a keď pustia šťavu , prilejeme vriacu vodu, necháme 2-3 minúty zovrieť, osolíme, pridáme na menšie kúsky pokrájané napučané hríby/Judášové uši/ a do vriacej polievky rozbijeme dve vajíčka. Tie nerozšľaháme, len jemne premiešame paličkami alebo vidličkou, aby zostali väčšie kúsky žĺtka a bielka. Necháme chvíľu vrieť a dochutíme posekaným zeleným koriandrom, alebo medvedím cesnakom, prípadne zelenou petržlenovou vňaťou. nakoniec pokvapkáme niekoľkými kvapkami sézamového oleja.