Trhanec

Trhanec

Máte dnes chuť na sladké? V tradičnej kuchyni to tak zvyčajne bývalo. Piatky patrili sladkým jedlám.

Tak ako v obci Brestovec, v okrese Komárno, kam sme v tomto týždňovom Kulináriu zavítali s Tatianou Šuškovou do domácnosti Juliany Deákovej, ktorá dodnes varí tak ako varievala jej mama.

Recepty sa teda u nich dedia z generácie na generáciou, ako správna gazdiná ich má už v rukách a preto sa aj priznala, že ich nahrávanie do rozhlasovej podoby bola pre ňu ťažšia práca ako príprava samotných jedál:    

Trhanec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na trhanec potrebujeme  

  • štvrť litra múky
  • štvrť litra krupice
  • pol litra studeného mlieka
  • 4 vajíčka
  • 5 dkg cukru
  • Kôra z polovice citróna
  • štipka soli
  • olej alebo masť

Príprava:
Na múku a krupicu nalejeme studené mlieko a necháme asi hodinu stáť, aby krupica a múka do seba vsiakli mlieko. Vyšľaháme  žĺtka s cukrom, pridáme do zmesi. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý jeme vmiešame do hmoty. Na panvici rozohrejeme olej a upečieme niekoľko hrubších palaciniek. 

Cesto potrháme na drobnejšie kúsky, aby sa z každej strany opieklo. Trhanec má podobnú textúru ako lievance a nelíši sa príliš ani od obľúbených palaciniek. Servírujeme na tanier posypané práškovým cukrom s džemom  alebo ovocím. V nedeľu vám v Kulináriu ponúkneme dobrý nápad na využitie májovej bryndze v kuchyni.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame