Máte dnes chuť na sladké? V tradičnej kuchyni to tak zvyčajne bývalo. Piatky patrili sladkým jedlám.
Tak ako v obci Brestovec, v okrese Komárno, kam sme v tomto týždňovom Kulináriu zavítali s Tatianou Šuškovou do domácnosti Juliany Deákovej, ktorá dodnes varí tak ako varievala jej mama.
Recepty sa teda u nich dedia z generácie na generáciou, ako správna gazdiná ich má už v rukách a preto sa aj priznala, že ich nahrávanie do rozhlasovej podoby bola pre ňu ťažšia práca ako príprava samotných jedál:
Trhanec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na trhanec potrebujeme
- štvrť litra múky
- štvrť litra krupice
- pol litra studeného mlieka
- 4 vajíčka
- 5 dkg cukru
- Kôra z polovice citróna
- štipka soli
- olej alebo masť
Príprava:
Na múku a krupicu nalejeme studené mlieko a necháme asi hodinu stáť, aby krupica a múka do seba vsiakli mlieko. Vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme do zmesi. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý jeme vmiešame do hmoty. Na panvici rozohrejeme olej a upečieme niekoľko hrubších palaciniek.
Cesto potrháme na drobnejšie kúsky, aby sa z každej strany opieklo. Trhanec má podobnú textúru ako lievance a nelíši sa príliš ani od obľúbených palaciniek. Servírujeme na tanier posypané práškovým cukrom s džemom alebo ovocím. V nedeľu vám v Kulináriu ponúkneme dobrý nápad na využitie májovej bryndze v kuchyni.