Pečené kurča

Pečené kurča

Tento týždeň v Kulináriu varíme na dolnom Žitnom ostrove v obci Brestovec v okrese Komárno konkrétne v kuchyni pani Juliany Deákovej.

 Žitnoostrovskú gastronómiu charakterizujú typické znaky maďarskej kuchyne, no okrem nej ju ovplyvnili aj kuchyne susedných národov. Región prevzal aj typické nemecké a slovanské chute.

Najlepšie žitnoostrovské jedlá sa varia z miestnych surovín. Tie využijeme aj v dnešnom recepte. A ako povedala Tatiane Šuškovej Juliana Deáková, u nich doma bolo vždy do hrncov pre šesť detí z čoho variť. 

Pečené kurča Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na pečené kurča potrebujeme:

  • 1 kurča

Do plnky potrebujeme:

  • rožky
  • mlieko
  • kuraciu pečienku
  • vajíčka
  • masť
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletú červenú papriku

Pripravíme si plnku. Na masti opražíme cibuľu, pridáme petržlenovú vňať, čierne korenie, mletú červenú papriku, orestujeme pečienku. Rožky rozmočíme v mlieku. Po napučaní z nich mlieko mierne povytláčame, pridáme zmes pečienky, vajíčka premiešame a z touto zmesou naplníme osolené kurča. 

Ihlicami uzatvoríme otvory, pečieme v rúre podľa veľkosti kurčaťa cca 1 - 1,5 hodiny. Najskôr pod alobalom, pred ukončením zapečieme, aby bola koža chrumkavá. Porcie podávame aj s plnkou, vhodná príloha je ryža a kompót.

A zajtra si v Kulináriu pripravíme sladký trhanec.

Autor: Tatiane Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame