Tento týždeň v Kulináriu varíme na dolnom Žitnom ostrove v obci Brestovec v okrese Komárno konkrétne v kuchyni pani Juliany Deákovej.
Žitnoostrovskú gastronómiu charakterizujú typické znaky maďarskej kuchyne, no okrem nej ju ovplyvnili aj kuchyne susedných národov. Región prevzal aj typické nemecké a slovanské chute.
Najlepšie žitnoostrovské jedlá sa varia z miestnych surovín. Tie využijeme aj v dnešnom recepte. A ako povedala Tatiane Šuškovej Juliana Deáková, u nich doma bolo vždy do hrncov pre šesť detí z čoho variť.
Pečené kurča Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na pečené kurča potrebujeme:
- 1 kurča
Do plnky potrebujeme:
- rožky
- mlieko
- kuraciu pečienku
- vajíčka
- masť
- petržlenovú vňať
- soľ
- čierne korenie
- mletú červenú papriku
Pripravíme si plnku. Na masti opražíme cibuľu, pridáme petržlenovú vňať, čierne korenie, mletú červenú papriku, orestujeme pečienku. Rožky rozmočíme v mlieku. Po napučaní z nich mlieko mierne povytláčame, pridáme zmes pečienky, vajíčka premiešame a z touto zmesou naplníme osolené kurča.
Ihlicami uzatvoríme otvory, pečieme v rúre podľa veľkosti kurčaťa cca 1 - 1,5 hodiny. Najskôr pod alobalom, pred ukončením zapečieme, aby bola koža chrumkavá. Porcie podávame aj s plnkou, vhodná príloha je ryža a kompót.
A zajtra si v Kulináriu pripravíme sladký trhanec.