Diabeticko-bezlaktozové tiramisu

Diabeticko-bezlaktozové tiramisu

Viete, že stévia je rastlina, ktorá je 300-krát sladšia než cukor, avšak bez kalórií? Má uplatnenie v potravinárskom priemysle ako sladidlo a je výborným pomocníkom aj pre diabetikov, pre ľudí, ktorí trpia nadváhou a chcú schudnúť.

Aj cukrári v SOŠ na Farského ulici v Bratislave po nej siahajú pri tvorbe svojich diabetických receptúr. V ich receptúrach nájdeme aj diabeticko-bezlaktózové tiramisu, ktoré teraz pripraví Beáta Repíková s úspešným študentom – cukrárom Adamom Kožákom.

Diabeticko-bezlaktozové tiramisu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tiramisu si môžeme pripraviť veľmi rýchlo vždy, keď máme v chladničke nasledujúce suroviny:
Na bezlepkové piškóty potrebujeme: 200 g bezlepkovej múky, 40 g práškovej stévie, 6 ks vajec.
Na krém potrebujeme: 3 ks vajec, 250 g bezlepkového mascarpone, 50 g práškovej stévie, 0,5 dl likéru, 250 espressa, 40 g kakaa.

Postup
Ako upiecť bezlepkové piškóty? Rozdelíme bielky a žĺtky, bielky vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtky vymiešame so stéviou a primiešame do bielkov, pridáme preosiatu bezlepkovú múku a vymiešame hmotu, ktorú potom striekame cez vrecúško do tvaru piškót. 

Krém: Rozdelíme vajcia na bielka a žĺtky, rozšľaháme bielka so štipkou soli a 25 g stévie do tuhého snehu, v samotnej miske rozšľaháme žĺtky s 25 g stévie až do peny a pridáme mascarpone, zamiešame len ručne. Na záver pridáme tuhý sneh z bielkov.  

Dokončenie: Zmiešame v miske silné, ale už vlažné espresso s likérom, ponoríme každú piškótu v tejto kávovej zmesi a poukladáme ich vedľa seba do misky. Takto vytvoríme jednu piškótovú vrstvu, na ktorú rozotrieme polovicu krémovej zmesi. Opäť poukladáme druhú vrstvu piškót namočených v kávovej zmesi, na ktorú rozotrieme druhú vrstvu krému. Ozdobíme kakaom, necháme stuhnúť v chladničke 4 hodiny.

Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame