Tento týždeň vám ponúkame gurmánske lahôdky spisovateľky Petry Nagyovej - Džerengovej. Hovorí sa, že polievky sú základom dobrého obeda. Miroslav Würfl zisťoval, na akú polievku sa môžu tešiť poslucháči práve dnes.
Mrkvová polievka so zázvorom a pomarančom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola Petra Nagyová – Džerengová, ktorá pripravovala mrkvovú polievku so zázvorom a pomarančom. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať:
SUROVINY:
- mrkvu osem kusov
- dvojcentimetrový kúsok zázvoru
- jeden pór alebo jednu cibuľu
- cesnak podľa chuti
- jeden pomaranč
- polovičku čajovej lyžičky pomarančovej kôry
- biele mleté korenie
- mletý muškátový oriešok
- med
- bujón
- kyslú smotanu
- tekvicové semiačka
POSTUP:
Najskôr očistíme mrkvu a nakrájame ju na menšie kúsky. Potom si na oleji aj s maslom podusíme cibuľku, pridáme cesnak, mrkvu, korenie, zázvor – popražíme spolu, zalejeme bujónom, osolíme a varíme do mäkka. Následne pridáme polovičku čajovej lyžičky pomarančovej kôry, šťavu z celého pomaranča, med, všetko spolu zamiešame a rozmixujeme. Pri servírovaní dáme navrch lyžičku kyslej smotany. Podávame s krutónmi alebo opraženými tekvicovými semiačkami.