V Strednej odbornej škole na Farského ulici v Bratislave vyrastajú nielen šikovní kuchári, ale aj cukrári.
Pochváliť sa môžu aj malou „Bezlepkovou kuchárkou“, v ktorej nájdeme rôzne receptúry na bezlepkové a bezlaktózové, či diabetické maškrty. A čo je podstatné, sami ich nielen pečú, ale aj receptúry skúšajú a vytvárajú. Ako sami hovoria, pomáhajú tým, ktorí by si radi dopriali niečo sladké, ale zdravé. Na to, ako vznikajú zdravé sladké pochúťky, sa pozrela Beáta Repíková a s úspešným študentom – cukrárom Adamom Kožákom z ponuky vyberá najskôr bezlepkový diabetický cheesecake.
Bezlepkový diabetický cheesecake Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na piškótové cesto potrebujeme: 4 vajcia, 30 g stévie, 140 g bezlepkovej múky, pol balíčka prášku do pečiva
Na plnku potrebujeme: 500 g bezlaktózového tvarohu, 400 g bezlaktózovej kyslej smotany, stéviu, žĺtok, 35 g zlatý klas, 4 čajové lyžice citrónovej kôry, 100 g ovocia.
Postup:
Cesto: bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme sladidlo. Do vyšľahaného snehu opatrne pridáme rozšľahané žĺtka, nakoniec pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva.
Plnka: vymiešame hladkú tvarohovú náplň, alobal vymastíme olejom, vložíme do formy a vysypeme bezlepkovo strúhankou, na spodok formy uložíme ovocie, zalejeme ho tvarohovou náplňou a nakoniec nalejeme na cesto, pečieme pri teplote 180 stupňov 20 – 30 minút.