V zemiakových plackách, pochúťke, ktorú si vari ani jeden z nás neodoprie hrajú úlohu kvalitné zemiaky, rôzne ingrediencie, ktoré do nich patria, ale tiež jemnosť strúhania zemiakov a dobré oko majstra kuchára, ktorý je zároveň hlavným ochutnávačom. Hoci vedie klasika- zemiakové placky, niekde známe aj pod názvom haruľa, predsa len placky prešli bohatým vývojom a dnes poznáme už aj zeleninové či mäsové placky. Do jedných z nich sa pozerala aj foodblogerka Lenka Zelenayová a rada zaučila aj Hanu Michalčíkovú.
Morčacie placky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- 500-550 g morčacích pŕs
- ½ cukety
- 2 vajíčka
- zaváraná kápia (môžete aj vynechať alebo dať čerstvú) – použijeme asi 3 plátky nakrájané na malé kúsky
- 2 lyžice pomletých ovsených vločiek
- 1,5 lyžičky horčice
- 1,5 lyžičky sójovej omáčky –sladkej
- ½ lyžičky červenej mletej papriky
- soľ
- korenie
- sušený medvedí cesnak alebo iné bylinky (napr. petržlenová vňať)
Morčacie kúsky nakrájame na malé úzke plátky (max. 3 cm dlhé), ktoré preložíme do väčšej misy. Cuketu nastrúhame nahrubo, posolíme a necháme odstáť cca. 10-15 minút, aby pustila šťavu. Po 15 minútach cuketu vyžmýkame a tým ju zbavíme prebytočnej vody. Cuketu pridáme k mäsu, spolu s ostatnými surovinami a koreninami okrem vajíčok a ovsených vločiek a premiešame, prípadne dochutíme. Nakoniec pridáme vajíčka, zahustíme vločkami a premiešame. Takto to môžeme skladovať aj do druhého dňa v chladničke. Na panvici rozohrejeme olej, lyžicou naberáme mäsovú zmes a na panvici vytvarujeme placky (ako keď robíte klasické zemiakové placky) Pečieme najskôr z jednej, potom z druhej strany. Podávame so zeleninovým šalátom, zemiakovou kašou alebo čímkoľvek, čo máte radi.