Aj dnešné jedlo, ktoré vám v našom Kulináriu ponúkneme patrí k zdravým, kaloricky menej výdatným , ale chuťovo lahodným a k pomerne obľúbeným . Môžeme začať trochu záhadne: je zo zeleniny, ktorú poznali už starí Egypťania, má bielu hlávku plnú vitamínu C, ale aj A, B, E a dokonca vitamín K, ktorý je potrebný na optimálnu zrážanlivosť krvi. Táto zelenina má zaujímavý aj pôvod názvu: na Slovensku sme ho prevzali z latinského cavolfiore, český názov má podobnosť s kvetmi a používa sa do roku 1847. Vy už určite tušíte, ktorá zelenina zohrá úlohu v dnešnom recepte. Ak nie, počúvajte recept foodblogerky, Lenky Zelenayovej, ktorá ho prezradila Hane Michalčíkovej.
Šťavnatý zapečený karfiol Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Šťavnatý zapečený karfiol podľa receptu Lenky Zelenayovej budeme potrebovať:
- 1 karfiol
- 4 lyžice olivového oleja
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku práškovej kurkumy
- 1 lyžičku červenej sladkej papriky, prípadne nejakého grilovacieho korenia, ktoré obsahuje červenú papriku
- 1 lyžičku sušenej alebo čerstvej petržlenovej vňate
- šťavu z polovice citróna
- soľ
- korenie podľa chuti
- chilli (ak máte radi pikantné)
- 15 cherry paradajok alebo 2 veľké
- 300 ml smotany na šľahanie alebo kokosového mlieka v prípade vegan verzie a nastrúhaný syr – môže byť parmezán, eidam alebo gouda, v prípade vegan verzie nejaký vegan syr alebo môžete syr celkom vynechať
POSTUP:
- Umytý karfiol rukami rozdelíme na ružičky a vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Akonáhle začne vrieť, tak povaríme ešte minútku, vypneme, scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Pekáč/sklenenú alebo keramickú misu potrieme lyžicou olivového oleja a pridáme karfiol rozdelený na čo najmenšie ružičky. Postupne pridávame olej, pretlačený cesnak a zvyšné suroviny okrem smotany a syru. Paradajky pridáme tiež, nakrájané na menšie kúsky a všetko dôkladne premiešame, aby sa jednotlivé koreniny dostali všade.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, po 5-10 minútach pridáme smotanu na šľahanie/kokosové mlieko a pečieme ďalších 15 minút, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a ešte pečieme cca. 5-10 minút. Omáčka sa nám postupne bude redukovať/zahusťovať /,čiže pečieme, kým nedosiahneme konzistenciu požadovanej hustoty omáčky.
- Karfiol vyberieme a podávame buď s ryžou, zemiakmi alebo s čímkoľvek, čo máme radi.