Šťavnatý zapečený karfiol

Šťavnatý zapečený karfiol

Aj dnešné jedlo, ktoré vám v našom Kulináriu ponúkneme patrí k zdravým, kaloricky menej výdatným , ale chuťovo lahodným a k pomerne obľúbeným . Môžeme začať trochu záhadne: je zo zeleniny, ktorú poznali už starí Egypťania,  má bielu hlávku plnú vitamínu C, ale aj A, B, E a dokonca vitamín K, ktorý je potrebný na optimálnu zrážanlivosť krvi. Táto zelenina má zaujímavý aj pôvod názvu: na Slovensku sme ho prevzali z latinského cavolfiore, český názov  má podobnosť s kvetmi a používa sa do roku 1847. Vy už určite tušíte,  ktorá zelenina zohrá úlohu v dnešnom recepte. Ak nie, počúvajte recept foodblogerky, Lenky Zelenayovej, ktorá ho prezradila Hane Michalčíkovej.

Šťavnatý zapečený karfiol Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Šťavnatý zapečený karfiol podľa receptu Lenky Zelenayovej budeme potrebovať:

  • 1 karfiol
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku práškovej kurkumy
  • 1 lyžičku červenej sladkej papriky, prípadne nejakého grilovacieho korenia, ktoré obsahuje červenú papriku
  • 1 lyžičku sušenej alebo čerstvej petržlenovej vňate
  • šťavu z polovice citróna
  • soľ
  • korenie podľa chuti
  • chilli (ak máte radi pikantné)
  • 15 cherry paradajok alebo 2 veľké
  • 300 ml smotany na šľahanie alebo kokosového mlieka v prípade vegan verzie a nastrúhaný syr – môže byť parmezán, eidam alebo gouda, v prípade vegan verzie nejaký vegan syr alebo môžete syr celkom  vynechať

POSTUP:

  1. Umytý karfiol rukami rozdelíme na ružičky a vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Akonáhle začne vrieť, tak povaríme ešte minútku, vypneme, scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
  2. Pekáč/sklenenú alebo keramickú misu potrieme lyžicou olivového oleja a pridáme karfiol rozdelený na čo najmenšie ružičky. Postupne pridávame olej, pretlačený cesnak a zvyšné suroviny okrem smotany a syru. Paradajky pridáme tiež, nakrájané na menšie kúsky a všetko dôkladne premiešame, aby sa jednotlivé koreniny dostali všade.
  3. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, po 5-10 minútach pridáme smotanu na šľahanie/kokosové mlieko a pečieme ďalších 15 minút, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a ešte pečieme cca. 5-10 minút. Omáčka sa nám postupne bude redukovať/zahusťovať /,čiže pečieme, kým nedosiahneme konzistenciu požadovanej hustoty omáčky.
  4. Karfiol vyberieme a podávame buď s ryžou, zemiakmi alebo s čímkoľvek, čo máme radi.
Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame