Na čerstvé paradajky z vlastnej záhradky si ešte budeme musieť počkať, ale keďže pri súčasnej obchodnej ponuke si na nich môžeme pochutnávať po celý rok, nič nám nebráni využiť ich aj pri príprave niektorých jedál. Chutné sú aj tie najmenšie-cherry paradajky. Ich veľkosť sa pohybuje od malého hrozienka až po veľké čerešne, sú rôznych tvarov a farieb a majú sladšiu chuť ako klasické. Keďže nemajú žiadny tuk, môžeme si ich dopriať kedykoľvek bez výčitiek svedomia. A dobrou správou tiež je, že tieto miniatúrne paradajky si môžeme dopestovať aj doma, na balkóne. Budú hlavnou zložkou jedla , na ktoré foodblogerku Lenku Zelenayovú vyzvala Hana Michalčíková.
Cestoviny s omáčkou zo cherry paradajok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- 6 väčších cherry paradajok
- 40 g mozzarely čo je 1/3 veľkej mozzarelly
- horúcu vodu
- bazalku
- soľ
- korenie
- strúčik cesnaku
- olivový olej
- pár lyžíc smotany na šľahanie
- paradajkové pyré – len pár lyžíc
POSTUP:
- Cestoviny vložíme do vriacej vody a varíme 7 minút.
- Paradajky nakrájame na štvrtinky.
- Olivový olej nalejeme do panvice, zahrejeme a pridáme pretlačený alebo nakrájaný cesnak, cca. pol minúty opekáme. Pridáme nakrájané paradajky, chvíľku necháme zohriať a zalejeme horúcou vodou, len toľko, aby boli všetky paradajky zaliate vodou, zakryjeme pokrievkou a dusíme, kým nie sú paradajky mäkké, asi 5-7 minút. Ak sa nám vyparí veľa vody, tak dolejeme znovu horúcu vodu, aby sme mali dosť šťavy.
- Keď sú paradajky mäkké, pridáme nakrájanú čerstvú alebo sušenú bazalku, soľ, korenie a necháme minútku prevrieť odokryté. V tejto fáze môžete pridať aj paradajkové pyré.
- Pridáme šľahačkovú smotanu, čím nám omáčka pekne zhustne a bude jemnejšia. Nakoniec pridáme nakrájanú mozzarelu a necháme rozpustiť, asi tak pol minútky a vypneme.
- Scedené cestoviny vložíme do pripravenej omáčky a premiešame, aby sa omáčka dostala všade a môžeme podávať. Zajtra bude našu pozornosť pútať Zapečený šťavnatý karfiol.