S Jankou Bleyovou a s autorkou publikácie, ktorá mapuje kuchyne dvadsiatich dvoch slovenských regiónov sme tento týždeň už varili v malokarpatskom a v myjavskom regióne.
A čo varili naši starí a prastarí rodičia v severnejšie položenom regióne...? Počúvajte:
Opantané slíže Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Odborníci na zdravú výživu v súvislosti s prosom radia, aby si ľudia, ktorí majú tráviace problémy – zamenili proso za pšeno. Pšeno je vlastne proso zbavené šupky. Sú to zrnká žltej farby niekoľkokrát väčšie ako mak. Pšeno je vraj výborné pre deti na povzbudenie chuti do jedla, najmä pri rekonvalescencii. Pôsobí priaznivo aj na vývoj nervového systému. Múku z neho dokonca môžete použiť na zahusťovanie, ako prídavok na zlepšenie výživovej hodnoty iných múk...