Tento týždeň sme v kulináriu spojili svet vtákov so svetom gastronómie. Tatiana Šušková s ornitológom Jánom Dobšovičom mapujú známe európske lokality pozorovania vtákov a kuchyňu jednotlivých európskych krajín.
Dnes je čas na dezert, a odkiaľ by mal byť ak nie z Francúzska, známeho preslávenými sladkými delikatesami?
Crème brûlée Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A obľúbený rodinný recept nám ornitológ Ján dobšovič predstaví aj v nedeľu – tradičnú nedeľnú sviečkovú. Ale ešte sme vám dlžní recept na dnešné Crème brûlée.
Ingrediencie:
- 6 žĺtok
- 100 g kryštálového cukru
- 500 ml smotana na šľahanie (min. 33%)
- vanilkový struk
Postup:
Smotanu prevaríme s vanilkovým strukom – ten treba rozrezať a vyškriabať zrniečka (varíme aj s nimi). Žĺtka rozmiešame s cukrom, do tejto zmesi pomaly prelievame smotanu – ideálne cez sitko, samozrejme počas miešania. Takto vzniknutú zmes pomaly vylejeme do zapekacích misiek, ktoré uložíme na plech do trúby (asi do 2/3 výšky misiek). V trúbe necháme misky tak dlho, kým nám „puding“ nezhustne. Vhodná je teplota 130 st. – 160 stupňov cca. 35 min.
Na povrch zapečeného krému nasypeme jemnú vrstvu cukru a pomocou flambovacej
pištole vytvoríme karamel.
Malá rada:
Aj do misiek zmes prelievame cez sitko (môže sa stať že sa vajíčko zrazí). A ak na povrchu vznikli bublinky, zoberieme flambovaciu pištoľ a pomocou nej tie bublinky odstránime.