Tento týždeň sa v kulináriu nielen zvŕtame v kuchyni, ale cestujeme do celej Európe. Tatiana Šušková spojila totiž dva najobľúbenejšie rozmery života ornitológa Jána Dobšoviča. Pozorovanie vtákov a varenie.
A tak sa do najnavštevovanejších vtáčích lokalít Európy vyberáme nielen kvôli pozorovaniu vtáctva, ale aj za chuťami danej krajiny.
Dnes do naozaj vtáčieho raja.
Tochitura s mamaligou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 lyžica masti
- 1 veľká cibuľa
- jedna klobáska
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 2 bobkové listy
- 2 dcl suchého bieleho vína
- 4 vajcia
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 100 g balkánsky syr
- nejaká petržlenová vňať
Kocky mäsa osmažte, na masti, následne mäsko pridajte nakrájanú cibuľu a soľ. Pridajte 1 dcl vody a poduste asi 20 minút. Pridajte klobásky, a cesnak, paradajkovú pastu a bobkové listy. Po pár minútach pridáme víno a povaríme ešte asi 10 minút. Na záver dochutíme soľou a čiernym korením.
- Mămăliga (polenta)
- 1 l vody
- 2 lyžice masla
- 1 hrnček hrubej kukuričnej múky
- soľ
- a bylinky podľa výberu
Vo vriacej vode rozpustíme maslo, pridáme bylinky a postupne za stáleho miešania pridávame múku. Spôsob prípravy je podobný ako s našou krupičnou kašou.
Na vopred pripravenú mamaligu dáme tochituru (točituru) a na vrch na ozdobu dáme volské oko, nastrúhaný balkánsky syr a petržlenovú vňať.
Dobrú chuť!