Tochitura s mamaligou

Tochitura s mamaligou

Tento týždeň sa v kulináriu nielen zvŕtame v kuchyni, ale cestujeme do celej Európe. Tatiana Šušková spojila totiž dva najobľúbenejšie rozmery života ornitológa Jána Dobšoviča. Pozorovanie vtákov a varenie.

A tak sa do najnavštevovanejších vtáčích lokalít Európy vyberáme nielen kvôli pozorovaniu vtáctva, ale aj za chuťami danej krajiny.

Dnes do naozaj vtáčieho raja.

Tochitura s mamaligou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny:

  • 500 g bravčovej krkovičky
  • 1 lyžica masti
  • 1 veľká cibuľa
  • jedna klobáska
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 2 bobkové listy
  • 2 dcl suchého bieleho vína
  • 4 vajcia
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 100 g balkánsky syr
  • nejaká petržlenová vňať


Kocky mäsa osmažte, na masti, následne mäsko pridajte nakrájanú cibuľu a soľ. Pridajte 1 dcl vody a poduste asi 20 minút. Pridajte klobásky, a cesnak, paradajkovú pastu a bobkové listy. Po pár minútach pridáme víno a povaríme ešte asi 10 minút. Na záver dochutíme soľou a čiernym korením.

  • Mămăliga (polenta)
  • 1 l vody
  • 2 lyžice masla
  • 1 hrnček hrubej kukuričnej múky
  • soľ
  • a bylinky podľa výberu

Vo vriacej vode rozpustíme maslo, pridáme bylinky a postupne za stáleho miešania pridávame múku. Spôsob prípravy je podobný ako s našou krupičnou kašou.

Na vopred pripravenú mamaligu dáme tochituru (točituru) a na vrch na ozdobu dáme volské oko, nastrúhaný balkánsky syr a petržlenovú vňať.

Dobrú chuť!

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame