So spoluautorkou knihy „Životospráva pri liečbe nádorov tráviacej sústavy“ s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou sme vám celý týždeň ponúkali recepty, v ktorých prím hrali ľahko stráviteľné jedlá a každý recept mal aj pridanú hodnotu v podobe informácií na čo je tá, ktorá potravina prospešná zdraviu. V kuchyni „našej šéfkuchárke“ aj dnes asistuje Janka Bleyová.
Morčacie mäso s patizónom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na 4 porcie morčacieho mäsa s patizónom potrebujete:
- 400 ml obyčajného alebo kokosového mlieka
- trištvrte šálky vývaru
- 400 gramov morčacích pŕs
- žltý patizón
- najemno nakrájanú cibuľu
- 2 kusy jarnej cibuľky
- jednu zelenú papriku
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- soľ
Postup je veľmi jednoduchý:
Morčacie prsia nakrájame na jemné rezančeky, cibule na drobno, no a patizón a papriku na kocky. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mierne opečieme. Potom pridávame morčacie rezančeky, dochutíme soľou, čiernym korením a zľahka opečieme z každej strany.
Keď sú morčacie prsia opečené, prichádza na rad zelenina, premiešame a zalejeme vývarom. Pod pokrievkou domäkka dusíme asi 20 – 25 minút. Nakoniec pridáme rozpučený cesnak a kokosové mlieko. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová odporúča takto pripravené morčacie mäso, podávať s bulgurom, kus kusom, alebo s cestovinami. A už len pridaná hodnota k receptu: Morčacie mäso má veľmi nízky obsah tuku, je ľahko stráviteľné. Vďaka vysokému obsahu zinku, má blahodarný účinok na fyzický vývoj dospievajúcich a priaznivo vplýva aj na imunitný systém. Vyšší obsah vápnika v morčacom mäse je prospešný pre ženy v klimaktériu. A aj my veríme, že vám nedeľňajší obed bude chutiť.