Morčacie mäso s patizónom

Morčacie mäso s patizónom

So spoluautorkou knihy „Životospráva pri liečbe nádorov tráviacej sústavy“ s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou sme vám celý týždeň ponúkali recepty, v ktorých prím hrali   ľahko stráviteľné jedlá a každý recept mal aj pridanú hodnotu v podobe informácií na čo je tá, ktorá potravina prospešná zdraviu. V kuchyni „našej šéfkuchárke“ aj dnes asistuje Janka Bleyová.

Morčacie mäso s patizónom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na 4 porcie morčacieho mäsa s patizónom potrebujete:

  • 400 ml obyčajného alebo kokosového mlieka
  • trištvrte šálky vývaru
  • 400 gramov  morčacích pŕs
  • žltý patizón
  • najemno nakrájanú cibuľu
  • 2 kusy jarnej cibuľky
  • jednu zelenú papriku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • soľ

Postup je veľmi jednoduchý:
Morčacie prsia  nakrájame na jemné rezančeky, cibule na drobno, no a patizón a papriku na kocky. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mierne opečieme. Potom pridávame morčacie rezančeky, dochutíme soľou, čiernym korením a zľahka opečieme z každej strany.

Keď sú morčacie prsia opečené, prichádza na rad zelenina, premiešame a zalejeme vývarom. Pod pokrievkou domäkka dusíme asi 20 – 25 minút. Nakoniec pridáme rozpučený cesnak a kokosové mlieko. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová odporúča takto pripravené morčacie mäso, podávať s bulgurom, kus kusom, alebo s cestovinami. A už len pridaná hodnota k receptu: Morčacie mäso má veľmi nízky obsah tuku, je ľahko stráviteľné. Vďaka vysokému obsahu zinku, má blahodarný účinok na fyzický vývoj dospievajúcich  a priaznivo vplýva aj na imunitný systém. Vyšší obsah vápnika v morčacom mäse je prospešný pre ženy v klimaktériu. A aj my veríme, že vám nedeľňajší obed bude chutiť.

Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame