Výživovej poradkyni Janke Trebulovej aj dnes v kuchyni asistuje Janka Bleyová. No a keďže je piatok, dnešný obed bude vraj na sladko. Bude?
Ovocné guľky a šúľance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na super ovocné guľky a šúľance potrebujete:
- 1 biele tofu
- 150g hladkého tvarohu
- 150g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 150g hladkej múky
- 1 vajíčko
- soľ
- ovocie podľa chuti
- na posýpanie – mak, mleté orechy, tvaroh a pod.
Príprava ovocných guliek tiež nie je komplikovaná:
Tvaroh a tofu rozmixujeme na hladkú hmotu, do ktorej pridáme vajíčko, štipku soli a dobre rozmiešame. Potom pridávame múku. Ak sa vám zdá cesto riedke, tak dosýpajte múku dovtedy, pokiaľ nie je cesto hutné a dobre formovateľné. Potom si z cesta odtŕhame kúsky, do ktorých zabalíme ovocie: napríklad jahody, marhule, jablká, slivky. Ak už nemáte ovocie, zo zvyšného cesta môžete urobiť „valec“, ktorý rozkrájate na 0,5 cm kúsky a z nich urobíte šúľance. Hotové guľky a šúľance podávajte posýpané makom, orechmi, kakaom, alebo tvarohom.
A ako dodala výživová poradkyňa Janka Trebulová tofu obsahuje minimum tukov, je pomerne bohaté na bielkoviny a práve preto je vhodné aj pri chudnutí. Nachádza sa v ňom aj dosť vlákniny, omega 3 a omegy 6 mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Viacerí odborníci na výživu síce neodporúčajú jesť tofu denne, ale raz, dvakrát za týždeň je to vraj v poriadku.