Zapekané pšeno s hruškou a zázvorom

Zapekané pšeno s hruškou a zázvorom

Moja kolegyňa Janka Bleyová tento týždeň pripravuje recepty s odborníčkou, ktorá nielen rozumie zdravej výžive, ale ktorá veľmi umne dokáže  zostavovať aj originálny jedálny lístok. Napokon, počúvajte možno vás bude inšpirovať aj dnešný recept.

Zapekané pšeno s hruškou a zázvorom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu troch porcií zapekaného pšena s hruškou a zázvorom potrebujete:

  • šálku pšena
  • pol šálky mlieka
  • vaječný žĺtok
  • 2 hrušky
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu alebo medu
  • čajovú lyžičku mletého zázvoru
  • štipku soli
  • za hrsť vlašských orechov

Postup:
Rúru si predhrejeme na 180-200 stupňov a formu vyložíme papierom na pečenie. V jednej miske si zmiešame uvarené pšeno v mlieku. Nezabudnite  pšeno aspoň 3x prepláchnuť vriacou vodou. Prepláchnuté pšeno potom uvaríme v dvojnásobku mlieka, alebo vody. Do misky pridáme ešte zázvor, škoricu, kypriaci prášok, vlašské orechy a štipku soli. V druhej miske zmiešame trochu mlieko, vaječný žĺtok a javorový sirup. Mokrú zmes vylejeme do suchej zmesi a dobre premiešame. Zmes vylejeme do pripravenej formy a na vrch poukladáme plátky hrušiek. Zapekáme cca 30 minút. Mierne vychladnuté nakrájame na 3 rovnaké porcie a podávame.

Z počutého už viete, že pšeno poznali už starí Egypťania a Gréci, ktorí z neho robili chlieb, pivo a liehoviny. Slovania z neho vyrábali placky, kaše ale aj polievky. Je to bezlepková obilnina, ktorá je veľmi ľahko stráviteľná. Obsahuje z vitamínov B-komplex, z minerálov má slušné zastúpenie draslík, horčík, železo a zinok. Má glykemický index 50, teda stredný a preto je veľmi vhodné pri chudnutí ale aj pre diabetikov a teda aj pekne a na dlho zasýti... Želáme dobrú chuť. 

No a v piatok si zase budete môcť pochutnať na ovocných guľkách.

Foto: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame