Krémová polievka z bielej fazule a pečeného cesnaku

Krémová polievka z bielej fazule a pečeného cesnaku

Medzi nami je veľa ľudí, ktorí si obed nevedia predstaviť bez polievky. Pokračuje Janka Bleyová.

Krémová polievka z bielej fazule a pečeného cesnaku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu krémovej polievky z bielej fazule a pečeného cesnaku si pripravte:

  • 7 hrnčekov uvarenej bielej fazule
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 4 šálky vody
  • 2 kusy celých hlavičiek cesnaku
  • najemno nakrájanú cibuľu
  • vetvičku rozmarínu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • ½ čajovej lyžičky mletého bieleho korenia
  • podľa chuti  mleté čierne korenie
  • soľ  


POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Vrchy hlavičiek cesnaku odkrojíme a  položíme na alobal, pomastíme olivovým olejom, dochutíme soľou a zabalíme. Pečieme približne 30 – 35 minút. Potom vyberieme, rozbalíme a necháme vychladnúť. Kým sa cesnak pečie, v hrnci rozohrejeme polievkovú lyžicu olivového oleja, pridáme cibuľu, soľ a opečieme do mäkka. Následne do cibule pridáme 4 šálky uvarenej fazule a miešame asi 5 minút. Potom pridáme ešte 2 šálky vývaru a necháme variť asi 10 minút. S ponorným mixérom  vymixujeme na pyré zvyšnú fazuľu, rozmarín, biele korenie, tymian a  šálku vody. Túto zmes  vlejeme do hrnca s ďalšími 2 šálkami vody, v ktorej sa varila fazuľa. Vychladnutý cesnak ošúpeme, pridáme ešte šálku vody a vymixujeme. Túto cesnakovú zmes  pridáme do hrnca, kde sa varila fazuľa a vymixujeme polievku do hladkej konzistencie. Varíme ešte približne 10 minút. Už len dodám zopár dôležitých informácií:

Fazuľa má okrem vysokého obsahu vlákniny aj vysoký obsah bielkovín a nukleových kyselín. Nukleové kyseliny sa v našich črevách štiepia a krvou sa dostávajú do buniek. No  a tým sa naše bunky obnovujú , regenerujú a omladzujú. Pravidelná konzumácia fazule môže znížiť riziko ochorenia srdca, cukrovky, kolorektálneho karcinómu a pomáha aj pri chudnutí. Fazuľa je totiž výdatná,  pomáha  zasýtiť sa, čím sa vyhneme  prejedaniu...

Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame