Tuniakové fašírky s hráškovým pyré

Tuniakové fašírky s hráškovým pyré

V nasledujúcich minútach sa budeme  v kuchyni pohybovať s nutričnou poradkyňou Jankou  Trebulovou. Asistovať jej bude Janka Bleyová. A aké jedlo budú pripravovať?

Tuniakové fašírky s hráškovým pyré Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na tuniakove fašírky s hráškovým pyré potrebujeme:

  • 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
  • jednu najemno nakrájanú cibuľu
  • stredne veľký uvarený zemiak alebo ½ šálky uvarenej červenej šošovice
  • paradajka nakrájaná na menšie kúsky
  • 4 čajové lyžičky granulovaného cesnaku
  • čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
  • kus škorice
  • 2  klinčeky
  • 2 kusy kardamonu, strúhaný syr
  • petržlenová vňať
  • celozrnnú strúhanku
  • olivový olej
  • soľ    

Postup pri príprave fašírok je jednoduchý:

Tuniaka zbavíme vlastnej šťavy a na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme kardamon, škoricu a klinčeky. Keď sa rozvoňajú vyberieme ich a pridáme zľahka opraženú cibuľu. Potom pridáme zázvor, cesnak, vňať a premiešame. Pridáme paradajku a všetko dochutíme soľou a čiernym korením. Miešame pokiaľ paradajka nezmäkne. Následne pridáme tuniaka a ďalej miešala ešte 5 – 6 minút. Potom prichádza na rad zemiak, ktorý prepučíme cez mriežku, alebo pridáme uvarenú šošovicu a primiešame aj syr.

Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmes si rozdelíme na 8 menších guliek a vytvarujeme fašírky. Na tanieri obalíme v celozrnnej strúhanke. Plech som si vyložíme papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a poukladáme naň fašírky. Pečieme ich v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 – 20 minút. V polke pečenia približne po 10-tich minútach fašírky obrátime na druhú stranu, aby sa rovnomerne prepiekli z oboch strán. Podávame so zemiakovým alebo hráškovým pyré, ryžou alebo zeleninovým šalátom.

Na Hráškové pyré s mätou potrebujete 500g čerstvého,  alebo mrazeného hrášku, mätu, maslo, soľ. Zelený hrášok  uvaríme do mäkka, po dovarení pridáme zopár lístkov mäty a rozmixujeme na kašu. Pridáme trochu masla a dochutíme soľou.

A ešte pridaná hodnota Janky Trebulovej, teda  informácia súvisiaca so zdravím. Tuniak patrí k bohatým zdrojom omega 3 Mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie očí, srdca a celkovej imunity. Tiež sa stará aj o zdravie mozgu a majú vplyv aj na kvalitu pamäte. Ryby sú aj živočíšnym zdrojom vitamínu D. Ten je dôležitý pre kosti, zuby, zlepšuje kvalitu spánku  a posilňuje aj imunitu. No a zajtra nás čaká špeciálna polievka.


Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame