V nasledujúcich minútach sa budeme v kuchyni pohybovať s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou. Asistovať jej bude Janka Bleyová. A aké jedlo budú pripravovať?
Tuniakové fašírky s hráškovým pyré
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na tuniakove fašírky s hráškovým pyré potrebujeme:
- 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
- jednu najemno nakrájanú cibuľu
- stredne veľký uvarený zemiak alebo ½ šálky uvarenej červenej šošovice
- paradajka nakrájaná na menšie kúsky
- 4 čajové lyžičky granulovaného cesnaku
- čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
- kus škorice
- 2 klinčeky
- 2 kusy kardamonu, strúhaný syr
- petržlenová vňať
- celozrnnú strúhanku
- olivový olej
- soľ
Postup pri príprave fašírok je jednoduchý:
Tuniaka zbavíme vlastnej šťavy a na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme kardamon, škoricu a klinčeky. Keď sa rozvoňajú vyberieme ich a pridáme zľahka opraženú cibuľu. Potom pridáme zázvor, cesnak, vňať a premiešame. Pridáme paradajku a všetko dochutíme soľou a čiernym korením. Miešame pokiaľ paradajka nezmäkne. Následne pridáme tuniaka a ďalej miešala ešte 5 – 6 minút. Potom prichádza na rad zemiak, ktorý prepučíme cez mriežku, alebo pridáme uvarenú šošovicu a primiešame aj syr.
Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmes si rozdelíme na 8 menších guliek a vytvarujeme fašírky. Na tanieri obalíme v celozrnnej strúhanke. Plech som si vyložíme papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a poukladáme naň fašírky. Pečieme ich v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 – 20 minút. V polke pečenia približne po 10-tich minútach fašírky obrátime na druhú stranu, aby sa rovnomerne prepiekli z oboch strán. Podávame so zemiakovým alebo hráškovým pyré, ryžou alebo zeleninovým šalátom.
Na Hráškové pyré s mätou potrebujete 500g čerstvého, alebo mrazeného hrášku, mätu, maslo, soľ. Zelený hrášok uvaríme do mäkka, po dovarení pridáme zopár lístkov mäty a rozmixujeme na kašu. Pridáme trochu masla a dochutíme soľou.
A ešte pridaná hodnota Janky Trebulovej, teda informácia súvisiaca so zdravím. Tuniak patrí k bohatým zdrojom omega 3 Mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie očí, srdca a celkovej imunity. Tiež sa stará aj o zdravie mozgu a majú vplyv aj na kvalitu pamäte. Ryby sú aj živočíšnym zdrojom vitamínu D. Ten je dôležitý pre kosti, zuby, zlepšuje kvalitu spánku a posilňuje aj imunitu. No a zajtra nás čaká špeciálna polievka.