Ak si myslíte, že spájanie zdanlivo nespojiteľných chutí je výsadou moderných kulinárskych receptov, Janka Bleyová s autorkou publikácie, ktorá mapuje kuchyne dvadsiatich dvoch slovenských regiónov, sa vás pokúsia presvedčiť, že aj naši predkovia dokázali s chuťami zaujímavo experimentovať...
Započúvajte sa do dnešného receptu a pochopíte.
Chrenová omáčka so škoricou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mimochodom, Egypťania vraj poznali blahodarné účinky chrenu už pred 3500 rokmi. V starom Grécku ho zase používali na miernenie bolesti krížov i ako afrodiziakum. A ešte jedna legenda viažuca sa k chrenu: podľa nej delfská veštica povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata. Tak, či onak – chren je zdrojom prírodného zdravia: pôsobí antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, podporuje trávenie, pôsobí močopudne a má vysoký obsah vitamínu C. Bylinkárky tvrdia, že sa dá použiť nielen ako potravina, ale aj ako obklad pri bolestiach chrbtice. Vyskúšajte chrenovú omáčku so škoricou a dajte vedieť...