Nedeľa sa málokomu ráta bez sladkej chuti zákuskov a koláčov. Niekto uprednostňuje tradičné slovenské , iní radi skúšajú všetko nové a najmä zodpovedajúce požiadavkám zdravej výživy. Z tejto kategórie je aj náš dnešný recept . Hane Michalčíkovej ho prezradila foodblogerka Henrieta Peškovičová-Kundrátová, ktorá ho má zaradený medzi najobľúbenejšími pochúťkami.
Cícerovo-pohánkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnešný víkendový deň si môžete spríjemniť sladkou pochúťkou, ktorá sa udomácnila v kuchyni foodblogerky Henriety Peškovičovej- Kundrátovej Cícerovo-pohánkovým koláčom.
Na jeho prípravu budete potrebovať:
- dve hrste uvareného cíceru
- dve hrste namočenej pohánky, ktorá by mala byť lúpaná, lebo ináč sa ťažko spracúva
- za hrsť kešu orieškov
- jednu hrsť trstinového cukru
- jeden balíček vínneho kameňa
- čo je vlastne prášok do pečiva
- štipku soli
- 1dcl kokosového mlieka
- jednu polievkovú lyžičku vanilkového extraktu/ak ho nemáme odoberieme z trstinového cukru jednu polievkovú lyžicu a pridáme vanilkový cukor a dve polievkové lyžice ľanu
Ten pridávame nakoniec, podľa toho, ako sa nám podarilo vymixovať cesto. Ak je hustejšie, tak ho dáme menej, ak redšie , pridáme ľanu viac. Potrebujeme ešte 5 lyžíc kakaa a jednu polievkovú lyžičku mletého kardamónu. Kto je alergický na kakao, môže ho nahradiť karobom. Formu na pečenie vymažeme kokosovým tukom, cícer , namočenú pohánku a kešu vymixujeme a pridáme ostatné ingrediencie, nakoniec ľan. Do cestíčka môžeme pridať ovocie - maliny, jahody, čučoriedky. Pečieme pri 180 stupňoch asi tri štvrte hodiny.