Sme v pôstnom období. Viac sa orientujeme na jedlá ľahké, sezónne, málo kalorické a bohaté na vitamíny. Dnes vám ponúkneme jedlo, v ktorom hrajú sólo zeler a mrkva. Dostupné druhy zeleniny, ktoré sú v slovenskej kuchyni už po stáročia stálicami. Zeler v sebe ukrýva veľa bielkovín, vlákniny a vitamínov, Obsahuje látky, ktoré našim kostiam dodávajú pevnosť a podporuje obranyschopnosť. Mrkva obsahuje najbohatší zdroj provitamínu A, ktorý nazývame aj karotén. Okrem toho v sebe ukrýva tiež viaceré vitamíny. Zeleninový šalát, ktorý sa dnes naučíme pripravovať je vhodný aj ako predjedlo. Foodblogerku Henrietu Peškovičovú- Kundrátovú oslovila Hana Michalčíková.
Mrkvovo- zelerový šalát Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na mrkvovo-zelerový šalát podľa receptu Henriety Peškovičovej-Kundrátovej potrebujeme na dve porcie:
- jeden menší zeler-buľvu
- dve menšie mrkvy
- jednu lyžicu sušeného cesnaku
- štyri lyžice vegánskej majonézy prípadne môže byť biely jogurt
- môžeme pridať aj mladú cuketu so šupkou
- nasekanú pažítku a pár kvapiek citróna
Postup je nasledovný: zeleninu očistíme a postrúhame na strúžiku, zeler strúhame na hrubšom strúhadle, mrkvu a cuketu na jemnejšom. Potom to zmiešame, trošku posolíme, aby to pustilo šťavu a tú šťavu nescedíme. Pridáme sušený cesnak , majonézu premiešame a dostaneme vlastne hmotu, ktorá je konzistentná, dá sa nabrať na lyžičku a preniesť do misky. Môžeme však na zálievku zvoliť aj iný spôsob: polovicu majonézy a polovicu bieleho hustého gréckeho jogurtu. Môžeme pridať ešte aj posekanú zelenú vňať petržlenu, žeruchy, prípadne klíčky a posekané orechy. Zajtra si pripravíme Hráškovú polievku.