Tento týždeň sme sa v Kulináriu Rádia Regina zamerali na recepty tradičných jedál z Hornej Nitry.
Doteraz sme vám ponúkli zasekanú fazuľovú polievku, zemiakové placky a bôbovú kašu púčialka, dnes teda nastal čas aj na jedlo z mäsa. Hoci je dnes mäso jednou z potravín, ktorá nechýba na stoloch takmer každý deň, v minulosti bola jeho konzumácia počas týždňa skôr obmedzená. Tatiane Šuškovej to potvrdili aj Milan Paluš a Margita Mihálová z prievidzského klubu bôbárov:
Prievidzský mäsový závin Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prievidzský mäsový závin potrebujeme 500 gramov hovädzieho a 500 gramov bravčového mäsa, najlepšie zo stehna, ďalej potrebujeme mleté čierne korenie, soľ, 50 gramov údenej slaninky, 70 gramov bravčovej masti, jednu cibuľu, dve mrkvy, jeden petržlen, dva bobkové listy, osem kusov čierneho korenia, borievky a citrón.
Z mäsa narežeme veľké rezne, naklepeme, osolíme, okoreníme a uložíme naspodok hovädzie a na ne bravčové. Navrch poukladáme tenké plátky slaninky. Mäso zvinieme do rolády, spevníme niťou, prudko opečieme na masti a keď sa zatiahne, pridáme nakrájanú cibuľu, zeleninu a koreniny. Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme do mäkka. Udusené mäso vyberieme, šťavu so zeleninou prepasírujeme cez sitko a dochutíme šťavou z citróna. Nakrájané mäso podávame s ryžou alebo zemiakmi.
Tak dobrú chuť a pretože v našom menu nám tento týždeň chýba už len nejaký dobrý dezert, zajtra si spolu s Tatianou Šuškovou pripravíme v Kulináriu z tradičných receptov Hornej Nitry tvarohový koláč s marhuľami.